2024. május 2., csütörtök

Al-Avlaki visszaüthet a Nyugatra

Rendkívül veszélyesnek tartott iszlamista fanatikusokat fogott el a rendőrség a Spanyolország észak-afrikai külterületéhez tartozó Ceutában. Azzal gyanúsítják a marokkói származású, spanyol állampolgárságú négy férfit (két testvérpárt), hogy terrorista akciókra készültek.

A hét végén őrizetbe vett személyek egy iszlamista hálózat tagjai. Madrid szerint spanyolországi helyszíneken akartak merényleteket elkövetni. Jorge Fernández Díaz belügyminiszter annyit árult el a gyanúsítottakról, hogy túl vannak a harci kiképzésen.

A január elején Párizsban elkövetett és 17 halálos áldozatot követelő iszlamista terrortámadásokat követően – Európa több államához hasonlóan – Spanyolország is fokozta a biztonsági intézkedéseket. Ezenkívül igyekszik új programokat bevezetni a fiatal muszlimok radikalizálódásának megelőzésére.

Az Európai Unió sok országában egyre nagyobb gondot okoz a hatóságoknak, hogy megakadályozzák a muszlim fiatalok kiutazását a Közel-Kelet háború sújtotta térségeibe, ahol harcba állnak a szélsőségesek oldalán. A többség elsősorban a Szíriában és Irakban nagy területeket ellenőrző Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez csatlakozik. A brutalitásáról elhíresült IÁ működtette állam (kalifátus) seregeiben rengeteg külföldi harcol. Becslések szerint csak az EU-ból 3000–5000 személy csatlakozott az IÁ fegyvereseihez.

A legutóbbi hírek szerint az IÁ már angolul beszélő külföldiekből (nyugatiakból) álló zászlóaljat is létesített, amelyet a 2011 őszén Jemenben likvidált (amerikai születésű) al-kaidás Anvar al-Avlaki hitszónokról, a terroristák egyik fő toborzójáról neveztek el.

Az egységben kapott kiképzés és a szolgálat befejezése után a kalifátus azzal a megbízással bocsátja el a leszerelőket, hogy menjenek vissza a Nyugatra, és ott kövessenek el terrormerényleteket. A zászlóalj több volt tagja állítólag épp a múlt csütörtökön kapott támadási parancsot egy meg nem nevezett ország ellen.

A nyugati kémszervezetek régóta tudják, hogy a hazatérő dzsihadisták némelyike terrorveszélyt jelent. Az sem titok, hogy sokan vannak olyanok (talán több ezren), akik már rég hazatértek.

A titkosszolgálatok jelenleg legalább húsz dzsihadista terrorsejtet sejtenek Európában. Összesen legfeljebb 180-an tartozhatnak ezekhez a csoportokhoz, melyek közvetlen veszélyt jelentenek Belgiumra, Franciaországra, Hollandiára és Németországra.

Az uniós tagok között Belgium különösen nehéz helyzetben van: itt a legmagasabb ugyanis azoknak az aránya, akik iszlamista katonának álltak a Közel-Keleten. Ebben az országban, ahol január derekán a rendőrök terrorakciókra készülő két fanatikussal végeztek, egymillió emberre csaknem negyven dzsihadista jut, Franciaországban húsz, míg Németországban hét.

Az EU keleti tagállamaiban kisebb a fenyegetettség, de létezik. Lengyelországban a titkosszolgálat például hat helyi születésű (fanatikus) iszlamistát azonosított, akik terrortámadásoktól sem riadnának vissza.