2024. május 8., szerda

A Sziriza a jobboldali függetlenekkel kormányoz majd

Egy óra alatt megállapodtak az új görög kormányról – Német reakciók: Görögországnak folytatnia kell a reformokat

A hétvégi görögországi választásokon a legtöbb voksot szerző radikális baloldali Sziriza párt a jobboldali Független Görögök (ANEL) párttal köt koalíciót - közölte hétfőn az utóbbi párt vezetője.

„Bejelentem, hogy e pillanattól van kormánya az országnak. A Független Görögök bizalmat szavaznak Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek - mondta újságíróknak Pánosz Kammenosz, miután Ciprasszal tárgyalt a Sziriza athéni székházában. A miniszterelnök ma elmegy az elnökhöz, hogy letegye az esküt, és bejelenti az új kormány összetételét, amelyben részt vesznek a Független Görögök” - tette hozzá.

A politikai paletta két ellenkező oldalán elhelyezkedő két párt szövetsége olyan erők szokatlan frigye, amelyeket az országnak az EU és az IMF által nyújtott mentőcsomag iránti ellenszenv köt össze.

A nemzetközi pénzügyi mentőprogramokhoz kapcsolódó reformok folytatását várják a következő görög kormánytól a német kormánypártok a vasárnap tartott választás után megjelent első nyilatkozatok szerint.

A Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) győzelmével zárult választás következményeit „a görögöknek kell viselniük, és nem varrhatják a német adófizetők nyakába” - mondta a Bild című lapnak Hans-Peter Friedrich, a bajor konzervatív CSU politikusa, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője.

Markus Söder CSU-s bajor pénzügyminiszter a Spiegel Online hírportálnak azt mondta, hogy Görögországnak folytatnia kell a reformokat, és "nemcsak a görögök, hanem egész Európa drágán megfizetné", ha a következő athéni kormány letérne a reformok útjáról.

A CDU egyik tekintélyes képviselője, Wolfgang Bosbach egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a mentőhitelekhez kapcsolt megállapodások esetleges megszegését nem szabad eltűrni, már csak azért sem, mert ebben az esetben a külső segítségre szoruló többi euróövezeti válságállam is könnyítéseket kezdene követelni. Egy esetleges "szerződésszegést nem szabad honorálni" - mondta Bosbach a Neue Osnabrücker Zeitungnak.

A CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakcióvezetője, Thomas Oppermann szerint a Szirizának a választás megnyerése után a korrupció és a nepotizmus elleni küzdelemre kell összpontosítania, és be kell tartania az előző kormányok és az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta trojkával kötött megállapodásokat.

Az Európai Parlament (EP) német szociáldemokrata elnöke, Martin Schulz a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak hétfő reggel elmondta, hogy éjszaka hosszan beszélt telefonon Alekszisz Ciprasszal, a Sziriza vezetőjével, aki szerinte "reálpolitikus, és nagyon pontosan tudja, hogy kompromisszumokat kell kötnie" a belpolitikában és az uniós politikában is.

A Sziriza lehetséges koalíciós partnerei között egy sincs, amely hajlandó lenne támogatni a párt legradikálisabb követeléseit, az EU-ban, illetve az euróövezetben pedig nem lehet többségi támogatást szerezni ahhoz a követeléshez, hogy engedjék el a görög államadósság egy újabb részét - fejtette ki az EP elnöke, hozzátéve, hogy a Sziriza valójában nemigen tud nyomást gyakorolni a hitelezői trojkára, mert a görög állam napi működése továbbra is erősen függ a mentőhitelektől.

Francois Hollande francia elnök hétfőn gratulált Alekszisz Ciprasznak, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) párt vezetőjének a vasárnapi parlamenti választáson aratott győzelme alkalmából.

„A köztársasági elnök emlékeztetett a Franciaország és Görögország közötti barátságra, és jelezte Alekszisz Ciprasznak, hogy szándékában áll folytatni a két ország közötti szoros együttműködést a gazdasági növekedés és az eurózóna stabilitása érdekében, a haladás, a szolidaritás és a felelősség szellemében, amely a közös európai értékek középpontjában áll" - olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A Szirizához közel álló francia radikális baloldal és a szélsőjobboldali Nemzeti Front is üdvözölte az eredményt, amelyben az európai megszorító politika kudarcát látják.