2024. május 20., hétfő

Yu retorika

Szabadkán bemutatták a Szombathy Bálint művészetéről szóló könyvet

A szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában szombaton este bemutatták a Yu retorika című, Szombathy Bálint művészetét bemutató könyvet. A könyv megjelenése alkalmából Vladimir Kopicl, a Vajdasági Művelődési Intézet igazgatója, Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója és Szombathy Bálint beszélgettek. A művészt Virág Gábor méltatta, megjegyezve, hogy Szombathyval még az 1990-es évek végén került barátságba.

– A Yu retorika könyvet lapozgatva a napokban döbbentem rá, hogy már fiatalkoromban is tisztelője voltam Szombathy művészetének. 1986-ban,

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

az általános iskola nyolcadik osztályából majdnem igazgatói megrovóval távoztam, ugyanis a történelemkönyvünk nyelvét sajátos módon rekonstruáltam, úgy, hogy az abban szereplő államfőknek, Titóval és Sztálinnal az élen, hol szamárfüleket, hol vámpírfogakat rajzoltam. Ezt az ifjúkori akcióművészetemet szeretném felajánlani Szombathy Bálintnak az ő művészete előtti tisztelgésként – mondta mosolyogva Virág.

Vladimir Kopicl elmondta, valóban megtiszteltetésként érte, amikor felkérték, hogy írjon a Szombathyról szóló kiadványba. Hozzátette, ez nem esett nehezére, hiszen már a 60-as évek óta ismerik egymást és számos esetben dolgoztak már együtt.

– Szombathy az egyetlen nagy képviselője a neoavantgard művészetnek – mondta Kopicl.

A kritikus szerint Szombathy művészetében nagyon fontos helyet foglalt el a dizájn, ez annak is betudható, hogy a művész, amikor Újvidékre került, dizájnerként is dolgozott, egyes művei pedig drasztikusan politikai tartalmúak.

– Még 1993-ban is készített politikai tartalmú műveket, holott ebben az időben nem volt tanácsos a politikával viccelődni – jegyezte meg a kritikus, hozzátéve, hogy a művész idejekorán felismerte az akcióművészet fontosságát.

Munkásságával kapcsolatban Szombathy Bálint kihangsúlyozta, hogy egy olyan 45 éve művészettel foglalkozó személynek, akinek a művészete kiállta az idő próbáját, nagyon fontos, hogy még az életében összefoglalja a munkáját.

– Amikor idejekorán meghal valaki és maga után hagyja művészetét, műveit, akkor azok lehetnek rendezettek, de rendezetlenek is. Ha valaki megörökli, vagy felvásárolja a rendezetlen életművet, akkor az nagy bajba kerülhet, hiszen több évbe, akár egy évtizedbe is kerülhet, míg rendezi a művész munkásságát. Ugyanakkor aki feldolgozza ezt a munkásságot, az már egy újabb nemzedék tagja, aki nem volt szemtanúja azoknak az eseményeknek, amelyről az adott művész művei szólnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy addig dolgozzuk fel a művészettörténeti eseményeket, amíg az adott korszakok szemtanúi még élnek – vélekedett a művész.

Végezetül megjegyezte, hogy bár nem kizárólag politikai művészettel foglalkozott, voltak olyan korai versei, hogy a mai napig csodálkozik, hogy a politikai rendőrség miért nem reagált és száműzte a Goli otokra.

A Szombathy Bálint munkásságát bemutató kiadvány a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg.