2024. május 3., péntek
SZENTTAMÁS

Megválasztották a 2014. év legjobb sportolóit

A Szenttamási Sportszövetség az elmúlt hétvégén a helyi Zsebszínházban rendezett ünnepségen átadta az elismeréseket és a díjakat 2014 legjobb helyi sportolóinak, sportszervezeteknek és támogatóknak. A telt házas néhai moziteremben az egybegyűlteket először a szövetség elnöke, Dragan Jojkić köszöntötte, aki évértékelőjében elmondta, a bizottságnak bizony nem volt könnyű dolga kiválasztani a legjobbakat, hiszen sikert sikerre halmozva szerepeltek sportolóink mind a hazai, mind a külföldi versenyeken, és számos érmet, elismerést hoztak klubjaiknak és a városnak.

Kötelességünk, hogy mindenkit, aki a sportszövetség zászlaja alatt akár egyénileg, akár csapatként képvisel bennünket, lehetőségeinkhez mérten támogassunk. Az elmúlt évben nagyon jó kapcsolatunk volt a helyi szakszervezeti irodával, különösen a 2015-ös munkásolimpiára való zökkenőmentes előkészületeket illetően – emelte ki Jojkić, hozzátéve, Szenttamáson jelenleg 1000 sportolóval mintegy 25 aktív sportklub tevékenykedik, ami azt jelenti, hogy a településen élők közül minden tizedik polgár aktív sportoló.

Zoran Dudvarski, a községi tanács sporttal megbízott tanácsnoka rámutatott, hogy a telt házas Zsebszínház is arról tanúskodik, hogy hatalmas érdeklődés van Szenttamáson az egyéni és a csapatsportok iránt is:

Szokatlan év van mögöttünk, főleg a takarékosság terén, amelyet a szerb kormány vezetett be, ennek ellenére az év folyamán mindent úgy sikerült realizálni, ahogyan elterveztük. Az idei évre sikerült nagyobb eszközöket biztosítani a sportra, ezért nagyon bízom benne, hogy sportolóink és klubjaink továbbra is jól szerepelnek. „Olimpiai” év lesz az idei, és a község mindent megtesz annak érdekében, hogy az előttünk álló munkásolimpiát a legnagyobb rendben, a lehető legjobb feltételek között rendezhessük meg.

Az év legjobb sportolójának járó díjat ezúttal Kuszli Dorina 19 éves egyetemista érdemelte ki. Dorina kicsi kora óta röplabdázik. Pályafutását a turiai Mladost Női Röplabda-egyesületben kezdte, 2012 óta pedig a szenttamási Elan Volley Női Röplabda-egyesület oszlopos tagja, az újvidéki Testnevelési Kar hallgatója.

2014 legjobb sportszervezete a Mladost-Radost Labdarúgóklub lett, az összes sportág népszerűsítéséért a községben Tóth János részesült külön elismerésben.

A sport és az egészséges életmód népszerűsítéséért Szenttamás község területén Dušan Svorcan erős ember, kétszeres fekvenyomó-világbajnok kapott elismerést. A 2014-es év legígéretesebb fiatal sportolói David Knješko karatézó, országos és tartományi bajnok, továbbá Dragana Rakić, az ország legjobb fiatal cselgáncsozója, aki csak tavaly 9 aranyéremmel gazdagította a szenttamásiak sportszövetségét.

A legjobb helyi sportiskolának járó díjat a Siniša Gavrilov Labdarúgóiskolának ítélték oda.

Az eddig elért eredményekért járó különdíjat a Szenttamási Sportszövetség a Srbobran Női Kosárlabda-egyesület serdülőcsapatának ítélte oda.

A 2014-ben elért legjobb eredményekért különdíjat kapott: Tojzán Béla országos és tartományi bajnok atléta, Relja Ostojić és Darko Panić, a Verbászi Úszóklub tagjai, továbbá Milutin Pavlović és Aleksandar Srđanov kosarazók, Žarko Jorgić és Nemanja Tešanović labdarúgók, valamint a Szenttamási Mozgáskorlátozottak Sport- és Rekreációs Egyesülete.

A díjak kiosztása után Kuszli Dorina lapunknak elmondta, hogy röplabdázással öt évvel ezelőtt kezdett el intenzíven foglalkozni. Két évig hetente három alkalommal utazott 6-6 kilométert az edzésekre, hétvégeken pedig a mérkőzésekre. Emellett persze tanulni is kellett. Mint mondta, nagyon fárasztó volt, ennek ellenére nem adta fel. Amikor 2012-ben megalakult Szenttamáson az Elan Volley Röplabda-egyesület, akkor átigazolt, és azóta ebben a csapatban játszik. Hetente 3-4 edzést tartanak. Közben pedig beiratkozott az újvidéki testnevelési egyetemre.

Középjátékos voltam, azt játszok, meg korrektort is. Az edzőm talált Újvidéken egy csapatot, ahol tudok hét közben edzeni, amikor hétvégén, pénteken hazajövök, akkor az én csapatommal edzek, utána hétvégés mérkőzésre megyek. Ami az edzést illeti, az egyetemen is sok edzés van, szóval jobb formában vagyok. Szeretnék, ha lehet, röplabdaedző lenni, hogy minél tovább tudjak röplabdával foglalkozni, mert nekem ez a legszebb sport – mondta a 19 éves Dorina.

Tojzán Béla az idősebb pionírok korosztályában 2013-ban és 2014-ben kimagasló eredményeket ért el. 2014-ben a szerbiai kupán az első helyet szerezte meg kalapácsvetésben, az idősebb pionírok kategóriájában az országos bajnokságon pedig második lett. Vajdaság legjobb fiatal sportolója kalapács- és diszkoszvetésben. Tavaly Magyarországról is aranyérmet hozott, diszkoszvetésben első lett az idősebb pionírok kategóriájában. Ugyanakkor gerelyhajításban is kiváló eredményeket produkált, és több második és harmadik helyezést ért el a különböző versenyeken. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj iskola VIII. osztályos diákja elmondta, hogy öt évvel ezelőtt kezdett el intenzíven foglalkozni atlétikával, s ez idáig 25 érmet hozott Szenttamásra:

Heti három-négy intenzív edzésünk van, s a diszkoszvetést szeretném tovább csinálni, mert úgy érzem, adottak rá a feltételek. Ha lesz rá mód, az újvidéki vagy a szabadkai kluboknál szeretném profi módon folytatni az atlétikát – nyilatkozta a fiatal sportoló.