2024. május 5., vasárnap

Tehetséges oromhegyesi gyerekek

Péntek este rendezték meg a falu egy évvel ezelőtt megalakított kézilabdacsapatának a találkozóját.

Az elmúlt időszakot összegezve Balla Lajos – Laci edző a napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy kezdetben 10 harmadikos és negyedikes lánnyal alakították ki a keretet, amely most 34 játékost számlál.

Az oromhegyesi sportegyesület egy nem formális, Tisza menti kézilabdaligát is megalapított, hogy az azóta idősebb gyermekekkel kibővült csapatnak legyen hol bemutatnia az addig tanultakat. A csapatnak sokat segített a lajosmizsei Kun István, aki fantáziát látott a tehetséges gyerekek alkotta keretben, s azt tanácsolta nekik, hogy ha a csapatot sikerül kiegészíteni három magyarkanizsai kislánnyal, lépjenek be a magyarországi U11-es ligába. Ez meg is történt, s szeptembertől kezdve az alapszakaszban méretkeztek meg az ellenfeleikkel.

Összesen 12 mérkőzés van mögöttük, de már olyasmikre képesek, amire sem mi, sem a játékosok még igazán gondolni sem mertünk – mesélte az edző, s hozzáfűzte, hogy nem meri azt állítani, hogy elsők lesznek, mivel ők a legfiatalabbak az egész csoportban, ennek ellenére méltó ellenfelei azoknak a csapatoknak, amelyeknek a tagjai hatéves korukban kezdtek el edzeni, és ez óriási eredmény. Balla hangsúlyozta az oromhegyesi, illetve magyarkanizsai szülők szerepét is, ugyanis szerinte egységesen lépnek fel a gyerekek érdekében.

Az edzési körülmények Balla szerint nem legjobbak, de elviselhetőek. Ez idáig ugyanis sikerült elkülöníteni annyi pénzt, hogy szerdánként egy-egy órát a magyarkanizsai fürdőben eddzen a csapat, de az edzőjük szerint ennyi idő már korántsem bizonyul elegendőnek, túlnőtték ezt, s a keddi, illetve pénteki edzéseken is kezd túl kicsi lenni a falu iskolájának a tornaterme. Ennek kapcsán Balla reményének adott hangot, hogy a közeljövőben Oromhegyesen is sikerül kiépíteni egy sportcsarnokot, aminek a terveit már el is készítették. Első lépésként a Faluházzal szemben lévő sportpályát szeretnék mielőbb leborítani, amit napenergiával szándékoznának megvilágítani, a fűtés pedig biotermális lenne. Gondot jelent az is, hogy az edzéseket egy személy tartja, ezért mielőbb szükséges lenne még egy edző alkalmazása ahhoz, hogy mind a három korosztály egyszerre tudjon edzeni. Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült védnököket is találni az oromhegyesi kézilabdázóknak. A magyarkanizsai Balkán étterem és az irodaszereket árusító, nyomtatásokat végző Grafopak Stúdió tulajdonosa ugyanis vállalta a gyerekek támogatását – mondta Balla.