2024. május 3., péntek
BIRKÓZÁS

Magyarkanizsai évértékelő

A magyarkanizsai Potisje Birkózóklub a különböző kötöttfogású bajnokságokon és versenyeken eredményes évet zárt 2014-ben. A Potisje az I. liga bajnokságában az 5. helyen végzett 20 ponttal, és csak egy lépés hiányzott a rájátszásban való részvételhez.

A Potisje az országos bajnokságokon csapatversenyben a felnőtt korosztályban a hetedik lett 19 ponttal, két bronzéremmel, az ifjúsági korosztályban a negyedik lett 14 ponttal, egy arany- és két bronzéremmel, a serdülő korosztályban a második helyen végzett 24 ponttal, két arany- és két ezüstéremmel, az idősebb pionír korosztályban a harmadik lett 22 ponttal, két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, a fiatalabb pionír korosztályban pedig első helyet szerzett 31 ponttal, két arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel.

Az országos kupaversenyeken, amelyeket dupla fordulós rendszerben szerveztek, csapatversenyben a Potisje felnőtt korosztályban tizedik lett 6 ponttal, két bronzéremmel, az ifjúsági korosztályban a második helyen végzett 49 ponttal, négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel, a serdülő korosztályban a második helyen végzett 47 ponttal, öt arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel, az idősebb pionír korosztályban a második helyen végzett 47 ponttal, négy arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel, a fiatalabb pionír korosztályban első helyet szerzett 73 ponttal, hat arany-, két ezüst- és hét bronzéremmel.

A Vajdaság-bajnokságokon csapatversenyben a Potisje felnőtt korosztályban a második helyen végzett 24 ponttal, két arany- és három bronzéremmel, az ifjúsági korosztályban negyedik lett 19 ponttal, két arany és egy bronzéremmel, a serdülő korosztályban a harmadik helyen végzett 22 ponttal, két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, az idősebb pionír korosztályban harmadik helyen végzett 23 ponttal, két arany- és három bronzéremmel, a fiatalabb pionír korosztályban első helyet szerzett 45 ponttal, öt arany- és három bronzéremmel.

A Potisje birkózói szépen teljesítettek a szabadfogású bajnokságokon is. Az országos bajnokságokon csapatversenyben a Potisje felnőtt korosztályban a tizenegyedik lett 5 ponttal, egy ezüstéremmel, az ifjúsági korosztályban nem rendeztek országos bajnokságot, a serdülő korosztályban első helyet szerzett 26 ponttal, három arany- és egy ezüstéremmel, az idősebb pionír korosztályban az első helyen végzett 29 ponttal, három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, a fiatalabb pionír korosztályban első helyet szerzett 45 ponttal, négy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel.

A Potisje női birkózói a szabadfogású országos felnőttbajnokságon egy aranyérmet nyertek, itt a csapatokat nem rangsorolták. A Potisje csapatversenyben az ifjúsági korosztályban az osztott második–harmadik helyen végzett 5 ponttal egy ezüstéremmel, a serdülő korosztályban második helyet szerzett 7 ponttal egy bronzéremmel, az idősebb pionír korosztályban az első helyen végzett 22 ponttal, két arany- és egy ezüstéremmel, a fiatalabb pionír korosztályban első helyet szerzett 14 ponttal, két aranyéremmel.

A Magyarkanizsán rendezett mediterrán bajnokságon az országos válogatott tagjaiként a Potisje birkózói összesen 13 érmet (4 arany, 4 ezüst, 5 bronz) nyertek, és nyolc pontot érő helyezést értek el. Két-két aranyérmet szerzett Nagy Szebasztián és Vadász Anna, ezüstérmes lett Dejan Petrović, Vrábel Ákos, Đoko Gan és Fábián Anna, két-két bronzérmet nyert Đoko Gan és Slejher Tamás, egyet pedig Lőrinc Rudolf.

A Potisje birkózói sikeresen szerepeltek a különböző hazai és külföldön (Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában) rendezett tornákon, valamint emlékversenyeken, így a Magyarkanizsán megtartott Csaba Ferenc-emlékversenyen és Balassa Rudolf-emlékkupán is. A Potisje birkózói az elmúlt évben nyolc korosztályban 51 (30 hazai és 21 külföldi) versenyen vettek részt, amelyeken összesen 227 érmet szereztek, és 27 pontot érő helyezést értek el. Az országos bajnokságokon 45 érmet – ebből 22 országos bajnoki cím –, Vajdaság bajnokságain 25 érmet nyertek. Az Európa-bajnokságokon ötödik és tizenharmadik helyezést, a világbajnokságokon ötödik, tizenegyedik és tizenkilencedik helyezést értek el. A nemzetközi versenyeken 21 pontot érő helyezést szereztek.

A tavalyi év a klub életében egészében eseménydús és mozgalmas volt, amely az erőforrásait is igencsak próbára tette – mondta Dukai Károly klubelnök. – Magyarkanizsán a legjelentősebb verseny, a mediterrán birkózóbajnokság megszervezése hatalmas munkát és erőfeszítést igényelt a klub részéről. Mindezeket a feladatokat sikeresen megoldottuk klubunk munkatársaival, a helyi önkormányzat, az országos és a tartományi birkózószövetségek hathatós támogatásával. A tavalyi versenyeken és tornákon való részvételt, a hazai Csaba Ferenc-emlékverseny és Balassa Rudolf-emlékkupa megszervezését a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is meg tudtuk oldani. Ami az elért eredményeket illeti, birkózóink sikeresen szerepeltek mind a hazai, mind a külföldi versenyeken, amiről az elért dobogós és pontot érő helyezések tanúskodnak. A Potisje mindig is nagy hangsúlyt helyezett a különböző utánpótlás-korosztályú birkózók nevelésére, amely alapján folytonosan tudja biztosítani a klub megfelelő szintű munkáját és eredményességét. Külön szeretném kiemelni Újhelyi Sándor – aki tartományi kiemelt edző – szakmai, szorgalmas és lelkiismeretes munkáját, amivel a birkózók mellett nagyban hozzájárult az elért eredményekhez. Az I. ligában szereplő Potisje ötödik helyezésével elégedettek lehetünk, mivel ez az erőviszonyok alapján reális. Mi nem tudjuk felvenni a nagyobb és gazdagabb klubokkal az egyenrangú versenyt, akik a legjobb hazai birkózókat és még külföldieket is szerződtetni tudnak a ligaversenyre. Hangsúlyozni kell, hogy ezt az eredményt főleg saját nevelésű birkózókkal értük el, mivel csak két súlycsoportban van kettős igazolású versenyzőnk. A Potisje fő támogatója a helyi önkormányzat, valamint időnként néhány vállalkozó is lehetőség szerint különböző formában segíti a munkáját. Klubunk 2015-ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból tervezzük egy könyv kiadását, amely magában foglalja a Potisje történetét és eredményeit az elmúlt fél évszázadban. Az idei versenyévben is tervezünk több hazai bajnokságot és kupaversenyt megrendezni Magyarkanizsán, ezenkívül tervben van a Csaba Ferenc-emlékverseny és a Balassa Rudolf-emlékkupa különálló megrendezése is csapatversenyként. Mi az idei évben is lelkiismeretesen és szorgalmasan dolgozunk, hogy minél eredményesebben képviseljük klubunkat és városunkat a különböző hazai és külföldi versenyeken – nyilatkozta Dukai Károly.

@sz = Losonc Ernő