2024. május 4., szombat

„Kakasok” törnek az elnöki tisztségre

A Tomislav Nikolić köztársasági elnök és a Zorana Mihajlović kormányalelnök, valamint az Ivica Dačić kormányfőhelyettes közötti „leszámolás” többnapos szünetet követően hétfőn is folytatódott. Nikolić elégedetlenségének adott hangot, amiért Mihajlović és Dačić folyamatosan a köztársasági elnöki tisztségre jelölik magukat.

– Jó lenne tudniuk, hogy nem jutnak messzire, hiszen a kakas, amelyik először kukorékol, biztosan fazékban végzi. Mihajlović jobban teszi, ha nem is jelöli magát, hiszen erről a kérdésről a Szerb Haladó Párt dönt, amelynek tagja. A pártok úgy működnek, hogy a többség dönt, a tisztségviselők pedig tartják magukat ehhez a döntéshez – fogalmazott Nikolić.

Mihajlović röviden annyit válaszolt a köztársasági elnök fejtegetésére, hogy semmilyen formában nem jelölte magát az elnöki tisztségre.

A Nikolić és a Mihajlović közötti ellentétek azzal kezdődtek, hogy a kormányalelnök év elején a sajtónak nyilatkozva úgy értékelte, az államfő energikusabban is végezhetné munkáját. Fontos, hogy az államfő támogassa a kormányt, magyarázta Mihajlović, mondván: Nikolić azt állítja, hogy éppen ezt teszi, noha olyan kijelentéseket is tesz, amelyek ennek épp az ellenkezőjét bizonyítják. Mihajlović nyilatkozatára először Stanislava Pak, Nikolić tanácsadója reagált, és kifejtette: az elnököt naponta támadások érik. Ezek a támadások Pak szerint komolyan veszélyeztetik Nikolićot.

A Nikolić és Dačić közötti „vitát” pedig az váltotta ki, hogy az aktuális kormányfőhelyettes, aki a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, a Blic napilap szilveszteri számában megjelent interjújában elárulta: célja és vágya, hogy megnyerje a következő köztársasági elnökválasztásokat.