2024. május 5., vasárnap

Kitessékelték a nyugdíjasokat

Mintegy negyven nyugdíjast a rendőrség távolított el a nagybecskereki Baglyas lakótelep helyi közösségének épületéből

Az elmúlt hétvégén mintegy negyven nyugdíjast a rendőrség távolított el a nagybecskereki Baglyas lakótelep helyi közösségének épületéből. Ez azért történt, mert a nyugdíjasok nem akarták önként elhagyni a helyiséget, amelyet nemcsak ők, hanem más polgárok, egyesületek is használnak. A konkrét esetben egy autóiskola tanfolyamát kellett megtartani a vitatott időben. A vita rendőrségi közbelépéssel ért véget.
A nyugdíjasok szerint öt fegyveres rendőr jött be a helyiségbe azt követelve, hogy azonnal hagyják el az épületet. Egy részük tiltakozott az eljárás miatt, a rendőrök meg azzal fenyegetőztek, hogy bekísérik azokat, akik nem tesznek eleget a felhívásnak. Így aztán negyvenpercnyi huzavona után a nyugdíjasok engedtek.
Ahogy Marija Janković, a Veljko Vlahović hk titkára mondja, a közös helyiségeket a nyugdíjasokon kívül a helyi közösségben működő egyesületek és a Sonja Marinković hk szervezetei is használják. Szerinte a rendőrségi közbelépés nem jelenti azt, hogy a nyugdíjasokat ezzel kitiltották volna innen. De az előre leszerződött terminusokat be kell tartani. A helyiséget a helyi közösség munkaideje alatt lehet használni a nyugdíjasok részéről, a délutáni órákban ez a jog a tíz-egynéhány polgári egyesületet és szervezetet vagy politikai pártot illet meg.