2024. április 28., vasárnap

Győzött a lakosság

A város leállíttatja a teherautó-forgalmat a Skadarlija utcában

Tegnap az önkormányzatban ismét fogadták a Skadarlija utca lakóit, akik nemrégiben útzárlattal tiltakoztak az utca végében dolgozó Dado Metal fémhulladék-lerakat kamionjai ellen, melyek napi szinten többször is végigrobogtak a szűk kis utcán. A több tíz tonnás kamionok ellehetetlenítettek az utcában mindenfajta közlekedést, tönkretették az egyébként aszfaltozatlan utcát, az állandó vibrációtól megrepedeztek a házak falai, és a telep nem utolsósorban a környezetet is szennyezte.

Kenyeres Attila, az utca egyik lakója elmondta, a találkozóra Maglai Jenő polgármester, Kampel Lajos, a kommunális rendőrség képviselője, Hajnal Vesna környezetvédelmi felügyelő és az Aarhus Központ ügyvédjének jelenlétében került sor.

– Ígéretet kaptunk, hogy az utcában leállítják a teherautó-forgalmat, és a Dado Metal tulajdonosától visszavonják a kiadott engedélyeket. Amennyiben a hatalmas kamionok mégis tovább közlekednének, azt mondták, riasszuk a kommunális és a közlekedési rendőrséget, akik azonnal ki fognak jönni a helyszínre, és intézkednek. Emellett egy olyan megállapodás is született, hogy az önkormányzat illetékesei az Aarhus Központtal közösen le fogják ellenőrizni, működhet-e ebben az utcában fémhulladék-lerakat és autóbontó, minden a törvénnyel összhangban zajlott-e az ügy kapcsán, ezzel együtt a többi lerakat és telep működési körülményeinek is utánajárnak. Habár nem hangzott el, hogy a telepet bezáratják, de ha azt vesszük, hogy megtiltották, hogy az utcában a több tíz tonnás kamionok közlekedjenek, és hozzák-vigyék a fémhulladékot, ezzel tulajdonképpen annyira megnehezítik a telep működését, hogy a tulajdonosnak nem éri meg továbbra is itt dolgoznia, és saját érdekében máshová kellene költöztetnie a telepet, úgyhogy mi nagyon elégedettek vagyunk a döntéssel, s hogy a lakossági összefogásnak eredménye lett – nyilatkozta lapunknak Kenyeres.

Mint tőle megtudtuk, a telep tulajdonosával a mai nap folyamán találkoznak az illetékesek.