2024. május 8., szerda

Nikolić nem vesz részt a horvát államfő beiktatásán

Az okok: Grabar Kitarović nemrégiben Vajdaságot „szomszédos országnak” nevezte, a Horvátországban élő szerbeket pedig horvátoknak, emellett a beiktatás napja egybeesik Szerbia államiságának

Tomislav Nikolić szerb államfő nem vesz részt Kolinda Grabar Kitarović nemrégiben megválasztott horvát államfő február 15-i beiktatásán – írja a belgrádi Večernje novosti napilap. A források szerint helyette külpolitikai tanácsadója, Ivan Mrkić utazik Zágrábba.

A távolmaradás oka, hogy Grabar Kitarović nemrégiben Vajdaságot „szomszédos országnak” nevezte, a Horvátországban élő szerbeket pedig horvátoknak, emellett a beiktatás napja egybeesik Szerbia államiságának napjával.

Ezt megerősítette Stanislava Pak Stanković, Nikolić tanácsadója is, aki szerint „nagyobb esély mutatkozik arra, hogy Nikolić távol marad horvát kolléganője beiktatásáról”

„Ha megérkezik a meghívó, Nikolić elnök még egyszer átgondolja majd, részt vesz-e a beiktatáson. Mindenesetre, véget vetünk annak a gyakorlatnak, ami szerint Szerbia mindig enged” tette hozzá.

A döntésnél mindenképp figyelembe veszi majd a kormány ajánlását is, amennyiben a kabinet nyilatkozik a kérdésről.

Zágrábban azt közölték, hogy a beiktatásra meghívják minden olyan állam vezetőjét, amelynek diplomáciai képviselete van a horvát fővárosban, ami magába foglalja Atifete Jahjaga koszovói elnököt is. Öt évvel ezelőtt, Josipović eddig elnök beiktatási ceremóniáján Szerbia nem képviseltette magát, mert meghívták Pristina képviselőjét is, de Nikolić beiktatására sem jött el a horvát elnök.

Eredetileg február 18-án lett volna a beiktatási ünnepség, de ezt előrehozták, mert Barack Obama erre a napra jelentette be egy nagy tanácskozás összehívását, amelynek napirendjén a terrorizmus elleni harc szerepel majd, emiatt pedig több államfő is távolmaradt volna a zágrábi ceremóniáról.