2024. május 2., csütörtök

Rövid történet az Antikrisztusról

Hová vezeti az emberiséget a kevélység, a bujaság, a harag…?

A kielégíthetetlen testi vágy. A szenvedélyek rabsága. A düh és a gyűlölet szülte erőszak. Kegyetlenül, a maga nyers valóságával mutat rá arra, hogyan veszítjük el a hitet, hogyan veszíti el az ember saját mivoltát, és válik a kegyetlen valóság csupán egyik végrehajtójává.

A Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés című művének alapján készült, Urbán András által rendezett Rövid történet az Antikrisztusról című előadás bemutatójára a hétvégén került sor a belgrádi Bitef Teátrumban. Az előadás abból a színházi dialógusból született, amely az író filozofikus elképzeléseit taglalja az emberiség jövőjéről. Az 1900-ból származó leírás a pravoszláv hagyományokból indul ki, és Szolovjov azt állítja, hogy a vallásokat, így a különböző keresztény vallást is az Antikrisztus egyesíti majd. Az előadás a Szolovjov említett művét záró Az Antikrisztus története című elbeszélésen keresztül kutatja a tudományos fantasztikum lelki valóságát napjaink lelki valóságában. Így az előadásban felfedezhetők a huszadik és a huszonegyedik század politikai jelenségei, amit az Antikrisztus eljövetelének előfeltételeként mutat fel. Vagyis Szolovjov filozofikus, jövőbe mutató meglátásai csupán az előadás kiindulópontját jelentik, az Antikrisztus megjelenítése nélkül, mindenekelőtt a társadalomban egyre nagyobb helyet foglaló gonoszságra mutat rá. Arra, miként veszíti el az ember a valós értékeket, és hogyan lép a helyébe a pénz, az anyagiak hajszolása, mint napjaink legfőbb mozgatója.

A zenével kísért jelenteken öt színésznő, Béres Márta, Kis Anikó, Ana Marković, Suzana Lukić és Daša Petković vezeti végig a közönséget.

A bemutatót vasárnap tartották. Az első reprízt hétfőn este játszották telt ház előtt, ahol a közönség a levegőben megragadt feszült légkör ellenére, amit a színésznők egy órán keresztül fenntartottak, többször is visszatapsolta az előadókat.