2024. április 26., péntek

Elektra komplexus

Dušan Jovanović rendezése az Újvidéki Színházban

Danilo Kiš 1968-ban megírt Elektra c. műve alapján Dušan Jovanović és Gyarmati Kata átdolgozásában az Újvidéki Színház társulata az Elektra komplexus című darabját próbálja. Elor Emina Élektrát, Balázs Áron Oresztészt, Szorcsik Kriszta pedig Klütaimnésztrát játssza.

A régió egyik leghíresebb rendezője, a 75 éves, szlovén származású Dušan Jovanović az Újvidéki Színházba magával hozta a szakmai hírnévnek örvendő munkatársait. A kosztümfelelős Bjanka Ursulov, a díszlettervező Meta Hočevar, a koreográfus Dejan Srhoj, a zeneszerző pedig Lengyel Gábor.

– Danilo Kiš zseniális természetességgel, tudással, nyelvészi szakértelemmel és mindenekelőtt a saját érzékenységével olyan Élektrát alkotott, amely magában foglalja az összes ókori témafeldolgozást, Aiszkhüloszét, Szophoklészét és Euripidészét egyaránt. Az volt a szándékunk, hogy létrehozzunk egy kompilációt, amely a megtorlásról, a bosszúról, a gyűlöletről és az igazságról szól. Danilo Kiš művében Oresztész nem akarja megölni magát, és azt mondja, hogy a bosszú és a gyilkolászás ördögi körének megálljt kell parancsolni. Oresztész saját akarata ellenére megöli Aigiszthoszt, édesanyja szeretőjét, majd az édesanyját. Kiš szereplői tele vannak emberi melegséggel és szeretettel, ugyanakkor szörnyű emberi szenvedélyeket is mutatnak, bosszúszomjat és gyűlöletet. A végtelen szeretetet Klütaimnésztra kiválóan testesíti meg az Élektrával és Oresztésszel közös jelenetben. Az előadás üzenete, hogy a lelkiismeret legyőzi a szemet szemért elvet és a bosszú törvényét. A dráma szereplőinek sorsa megragadja a nézőt, hatással van a néző életére, és ezek a viszonyok szélesebb társadalmi értelmet nyernek. Az ókori görögök óta a színház az élet és a történelem minden aspektusát magában foglalja, és mindig fenn fog maradni. A színészekkel együtt dolgozom, hogy közösen valami újat, erőteljeset, őszintét és eredetit nyújtsunk a nézőknek. Nekem fontos, hogy amikor a néző megnézi az előadást, akkor a szívében és elméjében valami újjal térjen haza – fejtette ki a neves rendező.

Jovanović elmondta, hogy Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója és Gyarmati Kata művészeti vezető felkeresték Ljubljanában, és azt javasolták, hogy készítsenek közösen egy előadást. A neves rendezőt már régóta foglalkoztatta Danilo Kiš Elektrája, és Gyarmati Katával kisebb módosításokat végeztek a darabon, amelyet február 14-én mutatnak be az Újvidéki Színházban.