2024. május 4., szombat

Ismét lesz ombudsmanja Zombornak

A városi képviselő-testület elnöke, Borislav Staničkov péntekre, január 30-ára hívta össze a testületet. Az ülés napirendjén szokatlanul kevés, mindössze három pont szerepel. A városi képviselők elsőként a Zombor város polgári jogvédőjéről szóló határozatot vitatják meg. Az ombudsman intézménye szerepel a város statútumában, de egyedül és utolsóként Irina Burka Parčetić töltötte be ezt a tisztséget egy rövid ideig, azóta a városi közigazgatási hivatal vezetője. A város alapszabálya nem támaszt kiemelt elvárásokat az ombudsman kinevezése során. A jelöltnek a választójog megszerzéséhez szükséges alapfeltételek (állampolgárság, nagykorúság, stb.) mellett jogi végzettséggel, az emberi és kisebbségi jogok terén szerzett legalább ötévi gyakorlattal, jelentős szakmai tehetséggel és magas fokú erkölcsi integritással kell rendelkeznie. Korábban elítélt személy, vagy olyan, akivel szemben büntető eljárás folyik, nem kerülhet erre a posztra.

Az ombudsman nem lehet párttag, nem tölthet be köztisztséget és nem végezhet semmilyen professzionális tevékenységet. Erre a tisztségre tanácsnoki csoport vagy az önkormányzati képviselők legalább egyharmada tehet javaslatot, és a testület választja meg ötéves megbízatással, azzal, hogy egyszer még újraválasztható.

Erre a napirendi pontra a Demokrata Párt városi bizottsága közleményben reagált, amelyben azt írták, hogy az ombudsman intézményének újbóli bevezetésének silány megindokolása nyomán fölmerül a gyanú, hogy nem a polgári jogérvényesítés biztosítása a célja, hanem egyszerűen munkahelyet kell teremteni valakinek, aki erre valamivel rászolgált.

A vkt pénteki ülésén döntenek még a városi illetékek összegéről, az utolsó napirendi pont pedig a szinte elmaradhatatlan „választások és kinevezések”.