2024. május 2., csütörtök

Legyen ingyenes minden gyermek részére a védőoltás!

A Bebac internetes portál követelése az egészségügyi miniszterhez - Szerintük a védőoltások hiányát a gyógyszerészek kihasználják, ugyanis azt a keveset, amit eladnak, azt is dupla áron adjá

Azon döntés következményét, miszerint a Pentaxim és Infrarix védőoltások csak a 2014. November 1. után született kisgyermekek részére lesznek igyenesek, azok a szülők érzik meg, akik gyermekei megkezdték e két vakcina egyikének felvételét, de most ezt megvásárolni se tudják a gyógyszertárakban, mert nincs elegendő – áll a Bebac portál által Zlatibor Lončar egészségügyi miniszternek írt levélben.

Szerintük a védőoltások hiányát a gyógyszerészek kihasználják, ugyanis azt a keveset, amit eladnak, azt is dupla áron adják a szülőknek.

„Megengedte, hogy az országban kereskedjenek a gyermekek egészségével és hogy arról folyjon licitáció, mi a legjobb a gyermekek egészsége számára. Ahelyett, hogy világos stratégiával állnának elő és felelősségről meg komolyságról tennének tanúbizonyságot, amikor a gyermekek egészségéről van szó, és megszerveznék, hogy a védőoltások zavartalanul bonyolódjanak le, Önök a szülőket 50 ezer dináros büntetéssel fenyegetik, ha nem oltatják be gyermekeiket” – áll a levélben.

A Bebac szerint a miniszter köteles minden gyermek számára ingyenes védőoltást biztosítani, mert ha a kisgyermekek egészségéről van szó, nem lehet helye diszkriminációnak.