2024. május 3., péntek

Árnyékkormányt alakít a Demokrata Párt

Bojan Pajtić szerint a jelenlegi hatalom egyetlen alternatívája ez a párt lehet - Nem lesz benne helyük hamis diplomásoknak és kvázi doktoroknak, olyan emberek alkotják majd, akik tudásukkal

Árnyékkormányt alakít a Demokrata Párt, jelentette be Bojan Pajtić pártelnök, aki elmondta, ezt egy-két kivétellel olyan emberek alkotják majd, akik eddig nem voltak részei egyetlen köztársasági kormánynak sem.

A Nedeljnik magazinnak adott interjújában Pajtić elmondta, nem siettek az árnyékkormány megalakításával, mert sokkal fontosabb, hogy az működjön, mint, hogy egy-kettő megalakuljon, aztán csak néhány hétig működjön. Szerinte az árnyékkormányt olyan emberek alkotják majd, akiknek szakértelme magasabb szinten van, mint a hivatalos szerb kormány tagjaié.

„Nem lesz benne helyük hamis diplomásoknak és kvázi doktoroknak, olyan emberek alkotják majd, akik tudásukkal és a munkához való viszonyukkal elismerést váltanak ki. Az árnyékkormány dolga egyrészt a kormány kritikája lesz, de ugyanakkor kötelesek lesznek konkrét javaslatokat tenni, hogy Szerbia egy élhetőbb ország legyen” – mondta.

Szerinte ez egy olyan csapat lesz, amely nem vonul a napi események árnyékába, hanem alternatívákat kínál majd fel.

„Soha nem okozott számomra problémát, hogy vállaljam a felelősséget, most sem okoz gondot, hogy hozzáértő, bátor és tisztességes emberek csoportját vezessem, akik készek arra is, hogy amint a nyilvánosság elé lépnek, a nevüket a média esetleg besározza” – tette még hozzá.

Pajtić úgy látja, kizárólag a DP rendelkezik potenciállal a jelen hatalom leváltására, amely mandátuma negyedik kalendáriumi évében sem tud felmutatni egyetlen pozitív eredményt sem.

Időnként egyes értelmiségiek kijelentik, hogy a haladó hatalom alternatívája egy „szerb Sziriza” vagy „szerb Podemos” lenne. Ezzel kapcsolatban Pajtić úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor totális a médiazárlat, nem lehetséges egy új, jelentősebb párt megjelenése.

„Nagy potenciállal rendelkező új pártok csak demokratikus társadalmakban jelenhetnek meg. A miénk ma sajnos nem ilyen, csak látszólag” – nyilatkozta.