2024. május 3., péntek

Egy mozgalmas év után

A kishegyesi helyi közösség számos beruházása során nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre – Nagy népszerűségnek örvend az új közkút

A kishegyesi helyi közösség elmondhatja, hogy tevékeny évet zárt. Az anyagi lehetőségeik szűkösek voltak, de ennek ellenére kisebb, de látható és a polgárok igényeinek megfelelő beruházásokat végeztek. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a tavalyi évben az első nagyobb megmozdulásuk egy fásítási akció volt. Ebbe bevonták a Greenhead Környezetvédelmi Egyesületet, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolát, a Kis-Komunál Kft.-t és a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testületet. Ezenkívül a lakosság között is osztottak ki facsemetéket, azzal a megkötéssel, hogy azokat közterületen kellett elültetnie. Sipos elmondta, hogy az akcióra az idén februárban is sor fog kerülni, ez alkalommal kisebb volumenű lesz, viszont őszre megismétlik. Ugyancsak környezetvédelmi projektum volt a falu újratelepítésének napja előtti szemétszedési akció. A helyi közösség ezt az iskolával és a civil szervezetekkel közösen bonyolította le, és az idén is meg szeretnék szervezni. A helyi közösség 2014-es év során több, PET-palack gyűjtésére szolgáló konténert helyezett ki. Már az idei évben is kitettek egyet a gazdászati óvodánál, és hamarosan egy újabbat fognak kihelyezni a Verbászi úton. A PET-palackokat a Kis-Komunál Kft. gyűjti össze, majd egy nagybecskereki feldolgozócég vásárolja meg. Az ebből befolyt összegből készülnek az újabb gyűjtőkonténerek és a szemetesek. Sipos szerint ez utóbbiból elég sokra van szükség, nagyon sokat ugyanis megrongálnak, szétvernek az év során.

A tavalyi év egyik legnépszerűbb beruházása egy új közkút (biokút) létesítése volt a Lehel utcában. A titkár elmondása szerint az új kutat nagyon sokan látogatják, ezért a helyi közösség tervei között szerepel, hogy az idén is létesítenek egy új közkutat. A helyszínt még nem határozták meg, elsősorban lehetőségektől fog függni. A helyi közösség a tavalyi évben több kisebb betonozást is elvégzett, az idén viszont a járdák javítására és újak építésére helyezi a hangsúlyt. A falu lakossága részéről erre van nagyobb igény, számolt be Sipos.

A tavalyi évben a helyi közösség egyik legjelentősebb projektuma a közvilágítás fejlesztése volt. Az ősz során 30 faoszlopot vásároltak, ennek nagy részét a Telekrendezési Közvállalattal közösen már ki is helyezték, és lámpatesteket szereltek rájuk. Ezekkel olyan helyeken oldották meg a közvilágítást, ahol idáig nem volt, vagy nagyon hiányosan funkcionált. A megmaradt oszlopokat is hamarosan kihelyezik, mondta el Sipos, majd arról is szólt, hogy a közvilágítás karbantartása és finanszírozása az idei évben átkerült a helyi közösség hatáskörébe. Korábban ezt a Telekrendezési Közvállalat végezte önkormányzati forrásból, de eszközhiány miatt a jövőben ezt is a helyi járulékból kell majd megoldani.

A közvilágítás fejlesztéshez hasonlóan nagyobb projektum volt a Kókai utca betonozásának befejezése. Itt a kétsávos betonút építése mellett a teljes vízvezeték-hálózatot is kicserélték, valamint kiárkolták az utcát, számolt be a titkár.

A tavalyi év végén a helyi közösség új utcanévtáblákra nyert pénzt a tartománytól, tudtuk meg Sipostól. Ez a projektum áthúzódott az idei évre, a napokban készül el ugyanis az 50 darab új tábla, ezeket oda rakják, ahol már lekopott, megsérült a régi, vagy nem is volt.

Az idei tervek kapcsán a titkár elmondta, hogy folytatni fogják eddigi rendes tevékenységeiket, mint pl. a közterületek karbantartása. Terveik között szerepel a színház előtti tér felújítása is. Ez egy nagyobb léptékű beruházás lesz, amelyet pályázati forrásból szeretnének megvalósítani. További tervek a vízhálózat felújításának folytatása, a játszóterek karbantartása és újak létesítése.

Sipos még fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a helyi közösség ügyel arra, hogy ha lehetséges, akkor helyi vállalkozókat alkalmazzanak a különböző projektumok kivitelezése során.