2024. május 7., kedd
UKRAJNA

Nyomozást indítanak a szolgálatmegtagadók ellen

Az ukrán katonai kiegészítő parancsnokságoknak át kell adniuk a rendőrség számára a bevonulási parancs alól kibúvók névsorát, a rendőrség pedig köteles eljárást indítani a szolgálatmegtagadók ellen – közölte csütörtökön Kijevben Olekszandr Pravdivec. Az ukrán vezérkar védelmi és mozgósítási részlegének parancsnokhelyettese a mozgósítás negyedik hullámáról tartott sajtótájékoztatóján közölte: most küldik szét a behívókat, amelyeknek értelmében az érintettek kötelesek megjelenni a kiegészítő parancsnokságokon. A járási kiegészítő parancsnokságok megkapták az utasítást, hogy március 3-áig állítsák össze és adják át a rendőrségnek a szolgálatmegtagadók névsorát. Őket a rendvédelmi erőknek fel kell kutatniuk, őrizetbe kell venniük és a törvényeknek megfelelően a szolgálati helyükre kell szállítaniuk.

Az ukrán törvények kettőtől öt évig terjedő elzárással büntetik a katonai szolgálat megtagadását. A mozgósítás negyedik hulláma január 20-én kezdődött Ukrajnában. Ennek keretében mintegy 50 ezer embert akarnak behívni. A következő mozgósítást a kijevi vezetés áprilisra és júniusra tervezi.

Oleh Bojko, az ukrán vezérkar szóvivője néhány nappal korábban közölte, hogy Ivano-Frankivszk megyében a behívottak több mint fele nem jelenik meg a sorozóbizottság előtt. Ternopil megyéből tömegesen szöknek át a lakosok Oroszországba, a legtöbb probléma azonban Kárpátalján van a mozgósítással.

Öt ukrán katona halt meg és 29 másik sebesült meg a kelet-ukrajnai szakadárokkal vívott harcokban az elmúlt napban – közölte csütörtökön Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának szóvivője. Az ukrán hadsereg szerint a szakadárok több mint száz támadásban lőtték tüzérséggel a hadsereg állásait.

Liszenko csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy Oroszország megnövelte a műveleti térségben a katonai kiképzők számát, a fegyveresek átirányítják és erőszakkal mozgósítják a helyi lakosságot – írta internetes oldalán az Interfax-Ukrajina hírügynökség. A szóvivő szerint az orosz és a szakadár fegyveresekből álló csoportok Debalceve és Mariupol irányába csoportosítják át az erőket, katonákat és haditechnikát összpontosítanak a Mariupol közeli Novoazovszk járás több településén.