2024. május 8., szerda

Támogatás a bútorgyárnak

Tartományi segítséggel vásárolt gépeket a bácskossuthfalvi bútorgyár – A helyszínen járt a gazdasági titkárhelyettes

A tartományi gazdasági titkárság a tavalyi évben több mint százmillió dinárral támogatta a vállalkozók gépvásárlását. Az egyik kedvezményezett a bácskossuthfalvi Hamar Kft., amely bútorelemek gyártásával foglalkozik.

Tegnap Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke, Fazekas Róbert, a hk tanácsának alelnöke és a helyi közösség más képviselői meglátogatták a vállalkozást.

Ennek során Juhász Bálint arról beszélt, hogy a tartományi támogatásnak a munkahelyteremtés is célja.

– A tavalyi évben a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság több mint 100 millió dinárt költött gépvásárlásra. Ebből több mint 200 vállalkozás kapott ilyen jellegű támogatást, köztük a bácskossuthfalvi Hamar Kft. Ez a támogatás, azon túl, hogy segítség a vállalkozásoknak, munkahelyteremtő jelleggel is bír. Ebben a cégben is megnövekedett a munkáslétszám, amióta új gépeket vásároltak – mondta Juhász, majd arról is beszámolt, hogy a tartomány résztámogatás formájában segítette a gépvásárlást.

– A beruházás kb. 10 százalékát, vagyis 350 ezer dinárt fizetett a titkárság, a többit a vállalkozó fektette be. Az eredmények jelentősek, hiszen több mint duplájára nőtt a munkáslétszám, amióta az új gépek munkába álltak – hangoztatta a titkárhelyettes, majd arról is beszámolt, hogy a tartomány idén is kiírja ezt a pályázatot. Arra fognak törekedni, hogy erre minél hamarabb sor kerüljön, és a 115 millió dinár keretösszegű gépvásárlási támogatást kis- és középvállalkozók számára írják ki.

A Hamar Kft. 2007 augusztusa óta létezik, mondta el Hamar János, a vállalat alapítója és tulajdonosa.

– Négy munkással kezdtük a munkát, négy év múlva felnöveltük 11-re a létszámot, tavalyi pedig 47-re. Idén 75-re szeretnénk növelni a számukat. A cég fafeldolgozással foglalkozik, kemény bükkfa bútorlapokat gyártunk, teljes mértékben kivitelre. A legnagyobb partnerünk Németországban van, emellett szállítunk Franciaországba, Svédországba, Spanyolországba és Magyarországra is – mondta Hamar, aki azt is elárulta, hogy már korábban is próbáltak támogatáshoz jutni.

– A segítség nagyon jól jött, és váratlanul ért bennünket. Korábban is próbáltunk pénzhez jutni pályázatokon keresztül, de nem sikerült. Ez volt az első olyan pályázatunk, ahol sikerült pénzt nyernünk. A tartomány segítségével egy négyoldali gyalugépet, hossztoldó gépet, csiszológépet, új marógépet és egy sorozatvágót vásároltunk – számolt be a tulajdonos.

A folyamatosan bővülő vállalkozásnak éves szinten 1 millió euró körüli forgalma van, a telephelyükkel viszont gondjaik vannak, árulta el Hamar. A cég az egykori bútorgyár épületében működik, amely a Vajdasági Fejlesztési Banké volt. A bank csődbe ment, és most az államé a hely, s egyelőre bizonytalan, hogy a Hamar Kft. megvásárolhatja-e – mondta a tulajdonos.