2024. május 7., kedd

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja

Nem írták alá a kollektív szerződést, mert ezzel együtt a sztrájk megszakításáról szóló megállapodást is alá kellett volna írniuk

Úgy néz ki mégsem érkeztünk el az aktuális pedagógussztrájk végére, ráadásul a jelek arra mutatnak, ismételten távol vagyunk a megoldástól. Az történt ugyanis, hogy a szakszervezetek nem voltak hajlandóak aláírni a felkínált kollektív szerződést, mert a minisztérium elvárta volna tőlük, hogy ezzel együtt írják alá a sztrájk beszüntetéséről szóló megállapodást is.

A minisztérium elismeri, hogy patthelyzet alakult ki, amelyből egyelőre a kiutat sem látják.

Srđan Verbić oktatási miniszter azt mondta, hajlandó a szakszervezetekkel megállapodni a kollektív szerződésről, de elvárja tőlük legalább a helyzet normalizálódásának jeleit. Mint mondja, a sztrájk kezdetétől a tárca a pedagógusok minden követelését teljesítette, kivéve azt, hogy a tanári fizetések csökkenését vonják ki az általános bércsökkentést hatálya alól.

Ezzel szemben a szakszervezetek azt állítják, a költségvetésben van elég pénz, amiből kifizethetnék nekik béreik azon tízszázalékos részét, amelyet a kormány bércsökkentési intézkedései keretében csökkentettek.

Új tárgyalási időpontot egyelőre nem tűztek ki, úgyhogy azt sem tudni, mikor folytatódnak az egyeztetések.