2024. május 3., péntek

A Neoplanta szerb nyelvű fordítása Belgrádban

Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című könyvének szerb nyelvű fordítását (Neoplanta: Obećana zemlja) mutatták be csütörtök este Belgrádban. Az Újvidék több mint 250 éves történelmét bemutató regény, a város nemzeti összetételének alakulásán keresztül vezet végig bennünket a város két évszázadán, de ezzel túllép a városon, és görbetükröt tart az évek során éppen aktuális hatalom, ideológia elé.

Végel László és Filip David (fotó: Ótos András)

Végel László és Filip David (fotó: Ótos András)

Végel regénye nem teljesen ismeretlen a belgrádi közönség előtt. Habár szerb nyelvű fordítása nemrégiben jelent meg az Akademska knjiga kiadónál, ízelítőt a Bitef Nemzetközi Színházi Fesztiválon az Újvidéki Színház színészeinek előadásában és Urbán András rendezésében már kaphatott a közönség. A színházi előadás a tavalyi fesztiválon nagy sikert aratott, az Újvidéki Színház Neoplanta című előadása két díjat is kiérdemelt ősszel.

A belgrádi könyvbemutatón a regény szerzője, Végel László mellett közreműködött Filip David szerb író, akit nemrégiben NIN-díjjal tüntettek ki a Kuća sećanja i zaborava (Az emlékezés és feledés háza) című regényéért, illetve Vladislava Gordić Petković, az angol és amerikai irodalom professzora, irodalomkritikus, publicista és műfordító.