2024. május 3., péntek

Brana Crnčević és a Desiré fesztivál

Ilija Maravić szerint új kulturális ernyőszervezet alakul Szabadkán, amely átveszi minden jelentős városi rendezvény szervezését – Polgári megmozdulás készülődik az elképzelés ellen

A szabadkai hatalmi koalíció fontolgatja egy új kulturális központ megalapítását, amely a jövőben az összes művelődési esemény szervezését látná el – írja a Politika napilap, hozzátéve, ez azt is jelenti, hogy ebben az esetben megszűnik a jelenlegi Danilo Kiš Alapítvány.

Az elképzelés szerint az új tetőintézmény szervezné a jövőben az összes olyan rendezvényt, amelyek a város számára különös fontossággal bírnak, ráadásul az erre vonatkozó döntést már a városi képviselő-testület soron következő, február 12-i ülésén elfogadhatják – írja a lap.

„Erről az elképzelésről már hosszú ideje gondolkodunk, de még kezdeti fázisban van. Megvan a lehetőség, hogy a következő hét során előkészítjük a szükséges dokumentációt és az első erre vonatkozó döntést elfogadja a Városi Tanács – nyilatkozta a lapnak Ilija Maravić a képviselő-testület elnöke.

Maravić szerint amennyiben alakul egy ilyen kultúrközpont, annak a hatáskörébe kerülhet majd az olyan rendezvények megszervezése, mint amilyen a Város napja, az újév, a Dužijanca aratóünnepség, az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja Palicson, az Interetno fesztivál, a gyermekszínházi fesztivál, a Desiré színházi fesztivál, de mint mondta, ez csak egy része azon rendezvényeknek, amelyeket ez az új központ szervezhet majd.

KICSODA IS (VOLT) CRNČEVIĆ?

Branislav (Brana) Crnčević szerb író, újságíró, politikai kommentátor volt, a Szerb Haladó Párt egyik alapító tagja, aki 2011 áprilisában halt meg.

A kilencvenes évek kezdetétől sokkal inkább volt jelen a szerbiai politikai életben, mint az irodalomban. A kilencvenes évek elején a kitelepített szerbek egyesületének elnöke volt. Ekkor lett Slobodan Milošević közeli barátja, akinek a politikáját teljes mellszélességgel védte. Az irodalmi és politikai munkássága közötti viszonyról a Blicnek 2003-ban ezt mondta: „Amíg Milošević hatalmon volt, ritkán és keveset írtam. Többet beszéltem. Ezzel saját politikai népszerűségem növekedett, az irodalmi pedig csökkent”.