2024. május 2., csütörtök

Új vezetőség, új tervek

Megalakult az új zentagunarasi tanács – Az új vezetőség hosszú távra tervez, és közelebb akar kerülni a polgárokhoz – Nagy hangsúlyt kap a vízhálózat felújítása és a közvilágítás fejlesztése

A közelmúltban alakult meg a zentagunarasi helyi közösség új tanácsa, amelynek Fekecs József lett az új elnöke, Híres Kornél a helyettese, a tanács végrehajtó bizottságának elnöke pedig Sipos Hajnalka. Mint ismeretes, a január derekán lezajlott választások során a helyi közösség mind a 9 tanácsnoki helyét a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjei szerezték meg. A VMSZ a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát váltotta a falu élén.

Az új végrehajtó bizottsági elnök arról számolt be a médiának, hogy az új tanácsba olyan emberek kerültek be, akik felvállalták a VMSZ terveit, és mögé álltak.

– Nagyon sok mindent szeretnénk megvalósítani, ezért bízunk benne, hogy nem csak négyéves időszakra tudunk tervezni. Terveinket hosszú távra készítettük, és négy év alatt nem lehet megvalósítani őket, viszont mindenképp szeretnénk elkezdeni a kivitelezésüket. Nagyon fontos számunkra, hogy a helyi közösséget közelebb hozzuk a polgárokhoz. Ez korábban is működött, az emberek bejöttek a helyi közösség épületébe, és közösen megbeszéltük a problémákat. A választási kampány során sokszor kiemeltük a falugyűlés szerepét. Úgy gondoljuk, hogy ha alulról építkezünk, és terveinkbe belefoglaljuk a polgárok elképzeléseit is, akkor sokkal jobb lesz köztünk az együttműködés, és könnyeben jutunk közös nevezőre – mondta Sipos, majd kiemelte az átláthatóság fontosságát. A lakosoknak tisztában kell lenni vele, hogy a helyi közösség mire költi a helyi járulékból és az egyéb forrásokból származó eszközöket – mondta –, majd arról is szólt, hogy meg fogják tartani az előző összetételű tanács jól bevált gyakorlatait. Természetesen hozzáigazítják őket a saját elképzelésikhez, de van sok olyan dolog is, amin változtatni fognak.

Az új összetételű tanács konkrét terveiről Fekecs József számolt be. Elmondása szerint számos komoly feladat vár rájuk az elkövetkező időszakban.

– Először is átnézzük azokat a projektumokat, amikre van tervdokumentáció, de nem lettek megvalósítva. Legfontosabb terveink között szerepel a vízhálózat felújítása. Ez több évet fog igénybe venni, de már az idén el szeretnénk kezdeni, ugyanis vannak olyan utcák, amelyekben több mint 40 éves a csőrendszer. A közvilágításra is nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni, ugyanis sok helyen nem égnek az égők a karókon, de szükségesnek látjuk több új lámpatest elhelyezését is. A közvilágítási rendszert egy időkapcsolóra szeretnénk rákapcsolni, mert így energiát és pénzt tudunk megspórolni. A tervek között szerepel az utcák kátyúzása és javítása is. Sok a kátyú az utcáinkon, ezt akarjuk orvosolni, valamint éves szinten legalább egy utcát szeretnénk újraaszfaltozni. Öt évvel ezelőtt volt egy szép játszóterünk, de nem tartották karban, ezért tönkrement. Ezt teljes mértékben felújítjuk, akárcsak az ökokutat, ami szintén a karbantartási munkák hiánya miatt nem üzemel. Fontos feladataink közé tartozik a temető rendbetétele is. Itt szeretnénk kibetonozni a sírok közt lévő utakat, illetve kicserélni az igen rossz állapotban lévő kerítést. Az is igen lényeges, hogy új terveket készítsünk, ugyanis ezek nélkül nem lehet pályázni – mondta az új tanácselnök, majd arról is beszámolt, hogy a faluban sok elhanyagolt zöldövezet van. A jövőben oda fognak figyelni ezek karbantartására, illetve a parkokban kiveszik a kiszáradt fákat, és újakat ültetnek a helyükre. Az idén befejezik a tájház építését, és átadják a Mag Hagyományápoló Civil Szervezetnek és a falu polgárainak – tudtuk meg Fekecstől.