2024. május 8., szerda

Kim „befűti” az atomreaktort?

Kémműholdak felvételeinek elemzése alapján amerikai szakértők valószínűnek tartják, hogy a nukleáris fegyvereket birtokló Észak-Korea akár már a közeljövőben újraindíthatja egyetlen atomreaktorát. A létesítmény a fővárostól, Phenjantól 90 kilométerre északra fekvő Jongbjonban működő komplexumhoz tartozik, amelyet egy nemzetközi leszerelési megállapodás részeként 2007-ben be kellett zárni.

Kim Dzsong Un, az ifjú diktátor (Fotó: Beta/AP)

Kim Dzsong Un, az ifjú diktátor (Fotó: Beta/AP)

Cserébe a koldusszegény és a világtól elzárkózó kommunista Észak-Korea külföldi élelmiszersegélyeket kapott. A megállapodással összhangban Phenjan 2008-ban hozzáfogott az atomtelep üzemen kívül helyezéséhez is, de a műveletet nagyon gyorsan abbahagyta. Döntését akkor azzal indokolta, hogy az évtizedek óta ősellenségének tartott Egyesült Államok nem törölte Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról.

A nemzetközi tiltás ellenére az észak-koreai szakemberek 2013-ban Jongbjonban állítólag beüzemelték az 5 megawatt teljesítményű atomreaktort, de tavaly augusztusban leállították. Phenjan azonban azzal fenyegetőzött, hogy az egész komplexumot újraindítja, sőt újjá is építi, mert áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használni akarja.

Fenyegetését 2014 végén valószínűleg be is váltotta. Külföldi szakérők feltételezése szerint a jongbjoni komplexumban ugyanis november óta lázas munka folyhat. Legalábbis abban a létesítményben, amely az atombomba-töltetként is használható dúsított urán és plutónium előállítására szolgál.

A jongbjoni központot mindig is titok övezte, mivel Észak-Korea kommunista vezetése nem szívesen ad(ott) tájékoztatást arról, hogy mi zajlik ott. Az atomsorompó-egyezmény betartatását ellenőrző ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szakértői 2009 tavasza óta nem ellenőrizhették azt a területet, ahol korábban az észak-koreai atombomba gyártására felhasznált plutóniumot előállították.

Az utóbbi időben ezért több kísérlet helyszíne lehetett a komplexum. Dél-Korea azt gyanítja, hogy északi szomszédja – épp ezeknek a legújabb kutatásoknak köszönhetően – jelentős eredményeket ért el atomfegyvere(i) korszerűsítésében. Nagyon úgy tűnik, hogy sikerült kifejlesztetnie olyan miniatürizált eszközöket, amelyek az észak-koreai rakétákat alkalmassá teszik nukleáris töltetek hordozására és felrobbantására.

Észak-Korea 2006-ban robbantott először – saját fejlesztésű – atombombát; azóta még kétszer ismételte meg a műveletet, 2009-ben és 2013-ban. Sőt, 2012 végén sikerrel próbálta ki első interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely nukleáris töltettel is felszerelhető.

A Kim Dzsong Un ifjú diktátor vezette Észak-Korea tavaly november óta többször fenyegetett új atomrobbantásokkal, és további kísérleteket ígért interkontinentális ballisztikus rakétákkal. Ezenkívül bejelentette hazája atomarzenáljának „minőségi és mennyiségi” gyarapítását, amivel nagy nyugtalanságot okozott a szomszédos országok körében.