2024. május 1., szerda

A VMSZ nem támogatja az új kulturális központ céljait és névválasztását

A Brana Crnčević néven alapítani tervezett új kulturális központ céljaiban és névválasztásában destruktív, hegemóniára törekvő és kizárólagos – áll a párt városi szervezetének közleményében

Tegnap adtunk róla hírt, hogy a szabadkai hatalmi koalíció fontolgatja egy új kulturális központ megalapítását, amely a jövőben az összes művelődési esemény szervezését látná el.  Erről a Politika napilapnak Ilija Maravić a városi képviselő-testület haladó párti elnöke beszélt, aki elmondta az elképzelés szerint az új tetőintézmény szervezné a jövőben az összes olyan rendezvényt, amelyek a város számára különös fontossággal bírnak, ráadásul az erre vonatkozó döntést már a városi képviselő-testület soron következő, február 12-i ülésén elfogadhatják.

Maravić szerint amennyiben alakul egy ilyen kultúrközpont, annak a hatáskörébe kerülhet majd az olyan rendezvények megszervezése, mint amilyen a Város napja, az újév, a Dužijanca aratóünnepség, az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja Palicson, az Interetno fesztivál, a gyermekszínházi fesztivál, a Desiré színházi fesztivál, de mint mondta, ez csak egy része azon rendezvényeknek, amelyeket ez az új központ szervezhet majd.

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai Városi Szervezete ma közleményt adott ki az ügy kapcsán, amelyet változatlanul közlünk:

„A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai Városi Szervezete a sajtóból értesült egy Brana Crnčević néven esetlegesen létrehozandó kulturális központ ötletéről, amely magába olvasztaná az összes városi kulturális tartalmat.

A VMSZ Városi Szervezetének egyértelmű álláspontja,amiből semmilyen engedményt nem tud tenni: Szabadka kulturális életében a sokszínűség, a különböző kulturális tartalmak egyenrangú jelenléte a mérvadó. A kortárs művészetek, a hagyományőrzés és a kulturális örökség őrzése és bemutatása vonatkozásában pedig a városban hagyományosan jelen lévő nemzeti közösségek önálló, hivatásos intézményei, szervezetei és civil egyesületei által valósulhat meg.

A VMSZ Városi Szervezete Szabadka évszázados, az együtt– és egymás mellett létező kulturális hagyományok továbbvitelét tartja az egyedül támogatható kulturális jövőképnek. A sajtóhírben említett új kulturális központ céljaiban és névválasztásában ezzel homlokegyenest szemben álló, destruktív, hegemóniára törekvő és kizárólagos, ezért a VMSZ által semmiképpen sem támogatható” – áll a Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai Városi Szervezetének elnöke által aláírt közleményben.

Az említett Brana Crnčević a kilencvenes évek elején Milošević közeli munkatársa volt, illetve később a radikális párt támogatója és alapító tagja volt a Szerb Haladó Pártnak.    

A Facebook közösségi oldalon szerveződő Második Nyilvánosság csoport is reagált az ügyben, akik pozitívan nyilatkoztak a VMSZ állásfoglalásáról.

"Talán korai még örülnünk, ám ha a VMSZ a tervezett Brana Crnčević kultúrközponttal kapcsolatban ezt a közleményét valóban komolyan gondolja, és következetesen ki is tart az álláspontja mellett, akkor semmi akadálya annak, hogy ebben a kérdésben a Második nyilvánossággal azonos oldalon "találja magát". Mivel online közösségünk eddig sem a VMSZ eltörlését, tönkretételét kívánta elérni, hanem bizonyos (égbekiáltóan!) rossz döntések visszavonását és a rossz döntések meghozóinak felelősségre vonását, a Második nyilvánosság egy jó döntést (pl. Gyarmati Kata kiválasztását a posztjára), egy jó kezdeményezést ugyanúgy üdvözölni és támogatni tud most is, ahogy a jövőben is."