2024. május 4., szombat

Te mikor indulsz Németországba?

Havonta akár húszezren is elhagyják Koszovót - Szombaton is teli buszok indultak útnak - Több mint ezer határsértőt tartóztattak fel Csongrád megye déli részén szombaton

Több tíz autóbusz indult útnak az éjszaka is Koszovóról a Szerbiába vezető Merdare határátkelő irányába, írja a pristinai Zeri lap. A cikk szerint a nagyszámú koszovói polgár feltartóztatása a szerb-magyar határon illetve további százak megállítása Budapesten nem tántorította el az újabb migrálni szándékozókat az utazástól, mert céljuk egzisztenciális biztonságra lelni az EU országaiban.

A Zeri arról ír, hogy az illegális elvándorlás városokat ürített ki Koszovó területén, sok helyen szemmel látható a lakosság jelentős mértékű csökkenése, ugyanakkor az üzletek tulajdonosai arra panaszkodnak, hogy érezhetően csökken forgalmuk.

Koszovó polgárai, hét évvel a függetlenség kikiáltása után veszítik a gazdasági fejlődésbe vetett reményüket, mert, a Zeri fogalmazása szerint koldusokká váltak.

Az olyan városok, mint Pristina, Kosovska Mitrovica, Uroševac vagy Gnjilane sokkal kevesebb lakossal rendelkeznek mint két hónappal ezelőtt, írja a lap, hozzátéve, a Nyugat felé induló buszok napokkal előre megtelnek.

A német lapok is a koszovói lakosság elvándorlásáról írnak.

A német Bild azt írja, a pristinai német nagykövetség figyelmeztetett a menedékkérők lavinájára, a diplomaták a német kormány sürgős fellépését követelik, mert szerintük Koszovó tömeges exodus előtt áll, amit csakis Berlin képes gyors intézkedésekkel leállítani.

A Bild szerint Jahjaga koszovói elnök egy drámai felszólítást intézett a néphez, hogy maradjanak. Ő azt mondta, naponta 500-an hagyják el autóbuszokkal Koszovót.

A lap arról ír, hogy január 30-án megerősítet információk szerint Merdarenál 18 autóbusz kelt át Szerbiába, de az utasok rendelkezésére állnak a taxisok is. A buszjegyek ára a korábbi 15 euróról 100 euróra nőtt.

Ha a trend folytatódik, havonta 25.000-30.000 ember hagyhatja el Koszovót, ami éves szinten 300.000 embert jelent, ez pedig a lakosság egyhatoda, írja a Bild, német diplomatákat becslésére hivatkozva, akik azt követelik, hogy mindazokat, akiknek a menedékjogra vonatkozó kérelmét elutasítják, azonnal küldjék vissza.

Szerintük az egész folyamatot fel kell gyorsítani. A német diplomaták által írt levél szerint az emberek között az a szóbeszéd terjed, hogy a menedékkérők elbírálási folyamata még mindig hosszadalmas, így az emberek néhány hónapig jó életszínvonalra számíthatnak. A Bild szerint a koszovói kávézókban a domináns téma, hogy „mikor indulsz Németországba”.

Szombaton a magyar rendőrök 1022 határsértővel szemben intézkedtek Csongrád megye déli részén – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-t.

Várkonyi Gergely közölte, az elfogottak közül 991 koszovói, 18 afgán, hét iraki, három kubai, két szír, míg egy ember szomáliai állampolgárnak vallotta magát.

A legnagyobb csoportot délután fél egykor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 157 koszovói és nyolc afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt – tudatta a hadnagy.

A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el. Múlt héten pénteken 1269 határsértőt fogtak el a rendőrök a megye déli részén.