2024. május 17., péntek

Kis matematikusok mérték össze tudásukat Zentán

Szolnokra mennek a Curie Matematikai Emlékverseny legjobbjai

Pénteken a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban mintegy száz 3–10. osztályos diák részvételével tartották meg a Curie Matematika Emlékverseny vajdasági területi döntőjét. A döntőre a levelező fordulón legtöbb pontszámot elért diákokat hívták meg. A területi döntő végén az eredményhirdetését és a díjkiosztót az Alkotóházban bonyolították le, ahol a verseny szervezői, a gimnázium és az InGenium alapítvány nevében Csikós Pajor Gizella matematikatanár, az alapítvány igazgatóbizottságának az elnöke gratulált a diákoknak. A helyezést elért tanulók és felkészítő tanáraik könyvajándékokat kaptak.

– A területi döntőre 92 tanuló jutott el, osztályonként a két első helyezett automatikusan részt vehet az április 11-én Szolnokon megrendezésre kerülő Curie Matematikai Emlékverseny döntőjében. Az előző évekhez hasonlóan az eredményeket elküldjük a szolnoki szervezőknek, ők besorolják a vajdasági tanulókat a magyarországi diákok közé, amennyiben a mi harmadik vagy akár negyedik helyezett tanulónk magasabb pontszámot visz, mint amennyit a magyarországi területi döntök azonos helyezésű diákjai elértek, abban az esetben a döntőre meghívják ezeket a tanulóinkat is.

A Curie Matematikai Emlékverseny egyre közkedveltebb az általános iskolások körében, a középiskolások körében azonban már ugyanez nem mondható el. Főleg a bolyais diákok körében volt népszerű a versenye, tavaly az adai középiskola, az idén pedig a Zentai Gimnázium is bekapcsolódott a megmérettetésbe. A bolyais diákok foghíjas szereplésére az a magyarázat, hogy a szolnoki döntő egybeesik a Nemzetközi Magyar Matematikai Versennyel, amelynek a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium a szervezője és a házigazdája. Reméljük, hogy az elkövetkező években a két verseny lebonyolítására eltérő időpontban kerül majd sor – mondta az eredményhirdetés alkalmával Csikós Pajor Gizella.

A Curie Matematikai Emlékverseny 3. osztályosai közül Borál Noa végzett az első helyen, 2. Nagy Anna, a 3. pedig Pecikoza Viktor, mindhárman nagybecskereki tanulók. A 4. osztályosok mezőnyében 1. Csikós Petra (Szabadka), 2. Erdélyi Szonya (Oromhegyes), 3. Matković Ines (Szabadka). Az 5. osztályosok közül 1. Kovács Alex (Kúla), 2. Gál József (Kishegyes), 3. Ágó Gergely (Zenta). A hatodikosok legjobbja Tóth Noémi (Szabadka) volt, 2. Tóth Tamás (Csantavér), 3. Molnár Dávid (Szabadka).

A 7. osztályosok versenyét Kőrösi Zalán (Zenta) nyerte, 2. Besnyi Levente, 3. Dzsemasztagity Viktória (Szabadka). A 8. osztályosok közül 1. Sztarek Norbert (Szabadka), 2. Szögi Roland (Orom). 3. Nagy Kinga (Szabadka).

Két elsős bolyais diák Illés Tamás és Böröc Tamás végzett az 1., illetve 2. helyen. A másodikosok versenyét a bolyais Szögi Evelin nyerte, 2. Lackó Anita, 3. pedig Graca Dominik, mindketten a Zentai Gimnázium tanulói.