2024. május 3., péntek

A World Press Photo idei díjazottjai

Természetfotó, egyedi kategóriában ez a kép lett kiemelt, amin épp egy cirkuszi majmot tanít be az oktatója. (Fotó: Yongzhi Chu / World Press Photo)
Ortodox pap a kijevi forradalom idején a Majdanon. Jerome Sessini fotója második lett a kiemelt hír kategóriában. (Fotó: Jerome Sessini / World Press Photo)
Hír kategória, első hely: egy végső stádiumos ebolás beteget emelnek ki az őrök a gödörből, aki hallucinálni kezdett, és szökni próbált a karanténból. A férfi nem sokkal a kép készítése után belehalt betegségébe. (Fotó: Pete Muller / World Press Photo)
Illusztráció: hajótörött afrikai menekülteket szállítanak a partra egy mentőhajóval az olasz partoknál. (Fotó: Massimo Sestini / World Press Photo)
Ezen a lenyűgöző felvételen épp egy gomba spórája hatol be az erdei hangya agyába. A spóra átveszi az irányítást a rovar felett, és arra kényszeríti, hogy a közösségét elhagyva vigye a spórákat magas fák tetejére, ahol megtelepedhetnek. Anand Varma felvét
Drónfotó is kapott díjat az idei pályázaton. Tomas van Houtryve fotója egy kaliforniai iskola diákjairól El Doradóban. (Fotó: Tomas van Houtryve / World Press Photo)
Természet kategória, első hely: a National Geographic magazinnak dolgozó Ami Vitale fotója egy halott orrszarvúról, amit a samburu törzs harcosai terítettek le. A kihalás szélén álló faj egyik példánya volt a törzsi vadászok első zsákmánya. (Fotó: Ami Vit
Darcy Padilla Eugene Smith-díjas anyaga, a Julie-projekt is díjat nyert az idei World Pressen, hossz útávú projekt kategóriában. A fotós közel két évtizeden át követte az AIDS-es nő és családja életét, Julie 18 éves korától a nő haláláig. (Fotó: Darcy Pad
Sport kategóriában egyáltalán nem meglepő módon a labdarúgó-vb döntője után készült fotó nyert, amin Messi csodálkozik rá a kupára. (Fotó: Bao Tailiang / World Press Photo)
A Koninklijke katonai akadémia hallgatóiról készült portrésorozat harmadik lett a kategóriájában. (Fotó: Paolo Verzone / World Press Photo)
Bulent Kilic fotója egy törökországi tüntetőről, aki a 15 éves török fiú, Berkin Elvan halálára szervezett szimpátiatüntetésen sebesült meg a rendőri összecsapásban. A hír kategória első helye mellett Bulent Kilic lett az év ügynökségi fotósa is. (Fotó: B
Korunk problémái, első hely: egy kínai munkás portréja, aki egy karácsonyi tárgyakat gyártó üzem szalagja mellett dolgozik. (Fotó: Ronghui Chen / World Press Photo)
Mindennapok, második hely: egy moldovai ikerpár, Igor és Arthur csokoládét osztanak az osztálytársaiknak a kilencedik születésnapjuk alkalmából. (Fotó: Asa Sjostrom / World Press Photo)
Egy kislány az új ruhájában várja a vasárnapi iskolabuszt az ausztrál Moreeban. Ezzel a képpel nyert portré kategóriában első helyet Raphaela Rosella. (Fotó: Raphaela Rosella/Oculi/World Press Photo/Handout via Reuters / World Press Photo)
Ez a szomorú donyecki életkép nyerte az első díjat a kiemelt hír kategóriában. (Fotó: Sergei Ilnitsky / World Press Photo)
Mads Nissen nyerte az idei World Press Photo nagydíját ezzel a képpel. Egy orosz meleg pár mindennapjait fotózta Szentpéterváron. A kép az oroszországi melegek üldözése miatt kapott ilyen fontos kiemelést idén. (Fotó: Mads Nissen / World Press Photo)