2024. május 5., vasárnap

Mindenki mindenkin bosszút áll

Szombat este bemutatják az Elektra-komplexust az Újvidéki Színházban

Danilo Kiš 1968-ban megírt Elektra c. műve alapján, Dušan Jovanović és Gyarmati Kata átdolgozásában az Újvidéki Színház társulata bemutatja az Elektra-komplexus című darabot február 14-én, szombaton 19 órakor. Elor Emina Elektrát, Balázs Áron Oresztészt, Szorcsik Kriszta pedig Klütaimnesztrát játssza. A régió egyik leghíresebb rendezője, a 75 éves, szlovén származású Dušan Jovanović az Újvidéki Színházba magával hozta a szakmai hírnévnek örvendő munkatársait. A jelmeztervező Bjanka Adžić Ursulov, a díszlettervező Meta Hočevar, a koreográfus Dejan Srhoj, a zeneszerző pedig Lengyel Gábor. A bemutató kapcsán tegnap sajtótájékoztatót tartottak az Újvidéki Színházban, ahol a színészek egy részletet be is mutattak az előadásból. Az első ismétlés február 22-én lesz.

– Akárcsak Kiš többi szövege, ez is egy különlegesség. Az előadás többek között azt boncolgatja, hogyan lehet együtt élni az elkövetett bűnnel. A megbánás nem válasz a bűnre. Rendkívüli megelégedésemre szolgál együtt dolgozni az Újvidéki Színház társulatával. Szokatlanul tehetséges színészek, tele adottságokkal, képzelőerővel és kreativitással – nyilatkozta Dušan Jovanović.

– Az első elgondolás az volt, hogy Danilo Kiš Elektráját fogjuk színpadra állítani, majd ebből született egy ötlet, hogy az egész családfát dolgozzuk fel. Az a mészárlás, amely ebben a családfában jelen van, nem mindennapi, és elvezethető egészen a mai történésekig. Danilo Kiš fantasztikus szövegét Balázs Attila ültette át magyarra, ez az első magyar nyelvű fordítás. Ezt fontosnak tartom kiemelni, hiszen nagyon ritkán születnek manapság kortárs drámafordítások. Azoknak a nézőknek, akik nem annyira jártasak a görög irodalomban, tudunk adni egy olyan átfogó keresztmetszetet, amely nem iskolás szinten közvetít – részletezte Gyarmati Kata.

Elor Emina számára az okozott nehézséget, hogyan találja meg az embereket ezekben a szobrokban.

– Ezek a hősök, nagy emberek, nagy szavakkal és nagy tettekkel, szinte már szobrok, hús-vér emberré kellett változtatni őket – mondta színművésznő, és hozzátette, hogy ő a megbocsátás üzenetét látja az előadásban.

– Mindenki mindenkin bosszút áll, aminek a vége halál. Szerintem az előadás akkor lesz jó, ha a közönség nem tudja eldönteni, hogy kinek van igaza – fejtette ki Szorcsik Kriszta a sajtótájékoztatón.

Elektra-komplexus

Aiszkhülosz, Euripidész és Danilo Kiš művei alapján összeállította Gyarmati Kata és Dušan Jovanović

Oresztész – Balázs Áron, Elektra – Elor Emina, Klütaimnesztra – Szorcsik Kriszta, Aigiszthosz – Magyar Attila, Agamemnon – Sirmer Zoltán, Kasszandra – Crnkovity Gabriella, Iphigenia – László Judit, Khrüszothemisz – Simon Melinda, Dada – Banka Lívia, Diké mérlege – Pongó Gábor, Apollón – Gombos Dániel, Athéné – Krizsán Szilvia, Hírnök – Kőrösi István, Sztrofiász – Giricz Attila, Női karvezető – Ferenc Ágota, Férfi karvezető – Mészáros Árpád, Katona – Német Attila, Dobos – Huszta Dániel, A gyermek Oresztész – Rašković Damian, Férfiak kara, Nők kara, Argosz népe – Mindenki

Rendező: Dušan Jovanović, dramaturg: Gyarmati Kata, díszlettervező: Meta Hočevar, jelmeztervező: Bjanka Adžić Ursulov, zeneszerző: Lengyel Gábor, koreográfus: Dejan Srhoj, ügyelő/súgó: Bíró Alekszandra, fény: Majoros Róbert, hang: Bíró Tibor, rendezőasszisztens: Lénárd Róbert, fotó: Srđan Doroški