2024. május 7., kedd

Javítani kell az energiahatékonyságon

Újvidéken a fogyasztás alapú távfűtést eddig 60 épületbe vezették be – Sokaknak nagyobb a számlájuk mint korábban

Azok a fogyasztók, akik a távfűtést nem négyzetméterenként fizetik, hanem az elhasznált energiát a fűtőtestekre szerelt egyedi mérőkkel szabályozzák, jóval „borsosabb” számlákat kaptak, mint a „modernebb” technológia bevezetése előtt.

Az „annyit fizess amennyit fogyasztasz” szlogennel hirdetett távfűtés egyelőre nem mutatkozott jó választásnak Szerbiában, az emberek nagy többsége elégedetlen, mert egyesek kétszer, mások viszont háromszor akkora számlákat kaptak, mint korábban, amikor négyzetméterre fizették a fűtést. A számla nagysága természetesen sok mindentől függ, sok helyen nem tájékoztatták a felhasználókat a fogyasztás alapú távfűtés előnyeiről és hátrányairól sem. Nem mindegy például, mekkora az épület energetikai hatékonysága, magyarán, milyen a hőszigetelés. Ha öregebb épületről van szó, akkor nehezebben fűthető, és természetszerűleg, nagyobbak lesznek a számlák is, mintha csak négyzetméterenként fizetnék a távfűtést.

Országos összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy mindenki áttérjen a fogyasztás-alapú távfűtésre (Fotó: Ótos András)

Országos összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy mindenki áttérjen a fogyasztás-alapú távfűtésre (Fotó: Ótos András)

A fogyasztás alapú távfűtést az előzetes tervek alapján lépésről lépésre vezették volna be, 2015 januárjától pedig mindenki áttért volna a modernebb technológiára, ez azonban nem történt meg. Tavaly nyáron az Energetikai Minisztérium úgy döntött, mégsem kötelezi a távfűtő műveket 2015-től a fogyasztás alapú távfűtés bevezetésére, mert egyelőre nem kivitelezhető mindenhol. Azok jártak a legrosszabbul, akiket kísérleti nyulakként használtak, mert egyes önkormányzatok olyan épületekbe is bevezették a fogyasztás alapú távfűtést, ahol rossz a szigetelés, így természetesen sokkolóan hatott az első számlák végösszege, a fogyasztók azonban hiába tiltakoztak. A számla összege sok helyen az előzőek háromszorosa volt, így sokan teljesen lekapcsolták az „újszerű” fűtést, és légkondicionálóval fűtenek, ami sokkal olcsóbbnak bizonyult. Példának okáért azoknak, akik egy rosszul szigetelt épületben előzőleg 5000 dinárt fizettek a négyzetméter-alapú számlázásánál, a fogyasztás alapú fűtés bevezetése után 16 000 dinár lett a számlájuk. Itt figyelembe kell venni, hogy a fogyasztás alapú távfűtést csak a fűtési idény alatt fizeti a fogyasztó, míg az előzőt egész évben fizette.

Újvidéken a napokban bejelentették, a Városi Távfűtő Művek tavaly 18 175 méter hővezetéket helyezett el a város területén, a felújításokkal együtt 300 millió dinárba kerültek a munkálatok. A fogyasztás alapú távfűtést eddig 60 épületben bevezették, de óvakodnak attól, hogy mindenkinél így fizettessék meg a távfűtést, hiszen nem teremtődtek meg mindenhol a műszaki feltételek. Az épületeket először energia-hatékonnyá kell átalakítani, ehhez azonban óriási pénzösszegekre lesz szükség, az állam segítsége nélkül ezt lehetetlen kivitelezni. Dobrosav Arsović, az újvidéki Városi Távfűtő Művek közvállalat igazgatója elmondta lapunknak, hogy a fogyasztás alapú távfűtést 60 új épületbe vezették be.

– A legnagyobb gondot az öreg, rosszul szigetelt épületek jelentik. Ha mindenhol bevezetnénk a fogyasztás alapú távfűtést, akkor a fogyasztók kb. egy harmada jóval többet fizetne, mint a többiek. Újvidéken az említett 61 épületből nem érkezett panasz, a fogyasztók elégedettek. Ezekben az épületekben jó a hőszigetelés, az ablakok, ajtók is jól zárnak, ezek a fogyasztók kevesebbet fizetnek most, mint azelőtt, amikor négyzetméter-alapú számlázás volt – mondta az újvidéki Városi Távfűtő Művek igazgatója. Hozzátette, szeretnének teljesen átállni a fogyasztás alapú rendszerre.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elmondta a Magyar Szónak, hogy a fogyasztás alapú távfűtésre való áttérést törvény szabályozza.

– Tavaly télen az történt, hogy a Városi Távfűtő Művek próbaként, elkezdte a fogyasztásalapú megfizettetést a Heréskert és a Repülős városnegyed egy részében, és ekkor sokan panaszkodtak a hirtelen megnőtt fűtési számlákra. Az önkormányzat, a bankokkal és az Energetikai Ügynökséggel karöltve egy olyan megoldást kell találjon, amely elfogadható segítséget nyújt a polgároknak az épületek hőszigetelésében, valamint a fűtőtestekre kerülő hőszabályzók beszerelésében. A polgároknak viszont meg kell érteniük, a távfűtő művek előbb vagy utóbb kötelesek áttérni a fogyasztás alapú távfűtésre, nem saját akaratukból kifolyólag, hanem azért, mert országos szinten ilyen az energetikai terv. A Városi Távfűtő Művek biztosan minél előbb bevezetné az új rendszert, az önkormányzat azonban úgy véli, komoly következményekkel járna, ha egész Újvidék területén bevezetnék a fogyasztásméréses távfűtési rendszert, mert a lakosok egy része óriási számlákat kapna, és képtelen lenne kifizetni az adósságát – mondta Újvidék polgármestere.

Ahhoz, hogy egy aránylag öreg épületet energia-hatékonnyá alakítsunk, rengeteg pénzre van szükség. Az anyagiakon kívül azonban van még egy bökkenő, senki sem foglalkozik komolyan a probléma megoldásával, az idő halad, és jobb lenne idejében nekifogni az épületek hőszigetelésének, mert meglehetősen bonyolult tervről van szó.

– Az a legnagyobb gond, hogy mindenki menekül ettől a témától: a fogyasztók sem szeretnek erről beszélni, a lakók tanácsa sem tesz semmit ezzel kapcsolatban, pedig nélkülük nem tehetünk semmit. Nagyon fontos kérdésről van szó, a kormány elhalasztotta a fogyasztás alapú távfűtés bevezetésének a határidejét, de a rossz hőszigetelésű épületeknek, házaknak, termeknek sürgősen megoldást kell találniuk, mert ha bevezetik az új rendszert, sokkal drágább lesz a fűtés, főleg a leghidegebb hónapokban – mondta Vučević.

Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a fogyasztók nagy többsége sehol sem volt megelégedve a fogyasztás alapú rendszer bevezetése után, a számlák nagyobbak voltak, mert a központi fűtéses lakásokban hozzászoktak a 25–30 fokos hőmérséklethez. Ott azonban, ahol az emberek előre tudták, mivel jár a fogyasztásmérés, és az épület is energia-hatékony volt, a számlák nagyjából akkorák voltak, vagy kisebbek mint a négyzetméter alapú számlázás idején.