2024. május 19., vasárnap

Szerbiai ügyfelek a HSBC titkos listáján

Vuk Hamović, Zoran Drakulić üzletembereknek és Dragan Stojković Piksi ismert labdarúgónak is voltak titkos számláik a HSBC Bank kérdéses svájci fiókjában, amelynek titkos, sokszor etikátlan és megkérdőjelezhető törvényességű üzleti tevékenységéről nem olyan rég szerzett tudomást a nagyvilág.

A hazai közvéleményben már ismert a hír, mely szerint a szóban forgó svájci bankban 38 szerbiai polgár tartott számlát, kilétüket azonban eddig nem fedték fel. Azóta azonban a belgrádi média további szerbiai számlatulajdonosokat is beazonosított, olyanokat, akik orosz, ciprusi, illetve más országok állampolgársággal is rendelkeznek. Ide tartozik Zoran Ivković is, aki két évvel ezelőtt a GML Inernational Limited elnevezésű orosz cég igazgatója volt. A kettős állampolgárokat is beszámítva a szerbiai lista így csaknem ötven főt számlál.

Az említett nevek mellett több ismert szerbiai üzletember, sportoló, politikus és közéleti személyiség is összefüggésbe hozható a svájci pénzintézettel. Ezenkívül a HSBC idevágó listája több olyan, a nyilvánosság számára ismeretlen nevet is feltüntet, amelyek kisebb-nagyobb szerbiai cégek vezetőségéhez kapcsolódnak.

Zoran Drakulić üzletember, a belgrádi médiához intézett nyilatkozatában kifejtette, hogy az említett bankban még húsz évvel ezelőtt nyitott számlát, amely már régóta inaktív, továbbá elutasított minden idevágó spekulációt, miszerint esetleg részt vett volna a bank törvénytelen ügyleteiben. Ugyanezt erősítette meg Dragan Stojković is, aki az azóta aktív számlát a kilencvenes évek közepén nyitotta meg a HSBC-nél, amikor még Franciaországban élt. Hamović, az EFT csoportvezetője eddig még nem nyilatkozott a sajtónak, mint valamikori üzlettársa, Ivković sem.

A februárban közzétett dokumentumokól kiderült, hogy 1988-tól 2006-ig a szerbiai kliensek összesen 93 számlát nyitottak a HSBC svájci fiókjában, és ezeken összesen 46,6 millió dollárt tartottak.

A Nyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) által közreadott bizonyítékból kiderült, hogy a londoni székhelyű HSBC Bank svájci fiókjában 2007-ig több olyan ügyfél pénzét is kezelték, akik illegális tevékenységet végeztek. A fegyverkereskedőkkel, diktátoroknak dolgozó közvetítőkkel, gyémántcsempészekkel és más nemzetközi bűnözőkkel dolgozó pénzintézet munkatársai sokszor nemcsak elnézték, hanem segítették is az ügyfeleket illegális tevékenységekben.

Az adatokat Hervé Falciani, korábbi HSBC-alkalmazott csempészte ki a bankból, és adta át 2008-ban a francia hatóságoknak. (-)