2024. május 4., szombat

Nyolcszáz roma víz és áram nélkül

A Kovin melletti Bavanište faluban minden házban van olyan, aki szociális segélyből él, munka a községben nincs

A Kovin melletti Bavanište faluban hozzávetőleg nyolcszázan élnek egy roma telepen, vízvezeték nélkül, a legtöbb házban áram sincs. A lakosok mindannyian szociális segélyből élnek – írja a Beta hírügynökség.

„A házunk összedől, a tető beszakad. Négy éve nincs áramunk, vizünk sincs, Belgrádba járok a gyerekeimmel és kéregetek” így írja le életét Ružica Milovanović, négy gyermek anyja, a romatelep egyik lakója.

Az „Itt együtt vagyunk – európai támogatás a romák inklúziójának” elnevezésű projektum keretében Kovinban egy éve működik egy mozgócsapat, amelynek tagjai egy koordinátor, egészségügyi mediátor, pedagógiai asszisztens, szociális munkás és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat képviselője.

„Gyakran meglátogatjuk ezeket a családokat, segítünk neki ha dokumentumaikat kell beszerezni, ha a szociális segélyre való jog megvalósításáról van szó illetve odafigyelünk, hogy a gyerekek járjanak iskolába” nyilatkozta a csoport koordinátora Vesna Novakov. Mint elmondta, 2012 óta mintegy 150 roma jutott ebből a térségből személyi dokumentumokhoz és egészségügyi könyvecskéhez. Szerinte komoly kihívást jelent az olyan betegségek megelőzése is, mint a tuberkulózis vagy a sárgaság.

„Bavanište nincs rákapcsolódva a vízvezeték-hálózatra, ezért kútból húzzák a vizet, ahogyan ők mondják a Moravából” – magyarázta Novakov.

A csoport segít egy 22 tagú család házának szanálásában is, amelyben 18 gyermek él. A 30 négyzetméteres háznak beszakadt a teteje, áram nincs.

A helyi Bora Radić iskolába mintegy 100 roma nemzetiségű gyermek jár, különböző korúak, velük Milena Buda pedagógus asszisztens dolgozik.

„Az a célunk, hogy a gyerekek minél nagyobb számban látogassák az oktatást. A probléma az, amikor a szülők külföldi munkavállalásuk idején magukkal viszik a gyerekeket, így azok olyankor két-három hónapot is elveszítenek az oktatásból. Lényegében, a pénztelenség a legnagyobb gond” – magyarázta.

Milena Jovanović egészségügyi mediátor arról gondoskodik, hogy a családoknak biztosítsa az elengedhetetlen egészségügyi ápolást, segítsen az adminisztratív eljárások során ugyanis a legtöbben írástudatlanok.

„Segítünk az egészségügyi könyvecske kiváltása során, az orvosi beutalóknál és minden összetettebb eljárásnál. Illetve, amikor a gyerekeknek orvosi vizsgálatra kell menni. A szülészetet is rendszeresen látogatjuk” – mondta.

Milče Milutinov szociális munkás szerint a településen nincs olyan ház, amelyben ne élnének szociális segélyből.

Dobrila Buteš a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat képviselője azt mondja, sajnos neki van a csoportból a legkevesebb munkája, mert Kovinban egyáltalán nincs munka, attól függetlenül, hogy roma vagy más nemzetiségű személyekről van szó.

Szerbia szerte 20 ilyen mobilcsoport működik.