2024. május 2., csütörtök

Pajtić: Szeretném, ha a VMSZ a koalíció része maradna

A tartományi kormányfő szerint ellenkező esetben is megmaradna a kormánytöbbség

Bojan Pajtić tartományi kormányfő szeretné, ha a Vajdasági Magyar Szövetség a tartományi hatalom része maradna, de mint azt a Vajdasági RTV-nek elmondta, a többség nélkülük is meglenne.

„Amennyiben a VMSZ kilép a hatalmi koalícióból, a 120 tagú parlamentben a hatalmi oldalon 64 képviselő marad. Ez nem különösebben kényelmes többség, tekintettel az ellentétekre, de ez a többség korábban is működött” – mondta.

Értékelése szerint a DP-VSZL-VMSZ többség logikusabb, attól amit a VMSZ a köztársaság szintjén alkot a haladó párttal. Mint mondta, a DP a ligát és a VMSZ-t is programját tekintve közeli pártként éli meg.

Pajtić értékelése szerint Takács Márta leváltása a Vajdaság Erdei közvállalat éléről nem a nézeteltérések lényegi pontja, csak az utolsó csepp volt a pohárban, ami a VMSZ és a VSZL viszonyát illeti.

Szerinte a VMSZ helyzete komplikált, mert a köztársaság szintjén a Szerb Haladó Párttal van koalícióban, de nem állítja, hogy ez a tény kihatással van a párt tartományi ténykedésére.

„A kisebbségi pártok olyan szervezetek, amelyek egy közösség érdekeit védik és ilyen értelemben nem lehetnek a hatalom ellenzékei, hanem a rendszer részei kell, hogy legyenek, integrálódniuk kell, hogy maga a hatalom is jobb legyen” nyilatkozta a tartományi kormányfő.

Goran Ješićnek a DP tisztségviselőjének a nyilatkozatát kommentálva, aki szerint jobb lenne, ha lemondana a tartományi kormányfői tisztségről és inkább a köztársasági parlamentben állna a demokrata frakció élére, Pajtić elmondta, ez szándékában is állt, de törvényes akadályai vannak annak, hogy visszakapja képviselői mandátumát.

Mint mondta, a DP árnyékkormányát március 6-án mutatják be, amelynek néhánnyal kevesebb tárcája lesz, mint a köztársaságinak, de hozzáértőbb emberek alkotják majd.