2024. április 27., szombat

Szabó István a zsinat új lelkészi elnöke

Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét választotta a Magyarországi Református Egyház (MRE) új összetételű zsinata a testület lelkészi elnökévé szerdán Budapesten.

Szabó Istvánra a jelenlévő 100 zsinati tagból 55-en voksoltak. A zsinat világi elnökének újra Huszár Pált, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnokát választották, a zsinat lelkészi alelnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke lett. A képen (balról) Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának leköszönő lelkészi elnöke gratulál Szabó Istvánnak.

Szabó István 1956-ban született Sárbogárdon, hétgyermekes lelkészcsaládban. Nős, felesége innovációs szaktanácsadó. Három gyermekük és egy unokájuk van. 1997-től a Budahegyvidéki Egyházközség lelkésze, előtte Sáregresen, Józsefvárosban és Külső-Üllői úton szolgált. 1983-ban Chicagóban szerezte meg a magiszteri fokozatot, 1994-ben doktori vizsgát tett, 1998-tól a pápai teológián tanít, 2002-ben habilitált. 2003-tól a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként szolgál, ebben a tisztségében az idén harmadik ciklusát kezdte meg.