2024. május 3., péntek

Csontbotrány

Nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű csont jelent meg a bácsfekethegyi és a szeghegyi szeméttelepeken – Az önkormányzat azonnal reagált, az elkövetőt(ket) a rendőrségnek kell kézre keríteni

Tavaly nyáron és ősszel a Krivaja folyó bűzös szennyezése miatt aggódhattak Kishegyes község polgárai, a héten pedig egy újabb, botrányos szennyezési esett rázta meg a községet. Ismeretlen tettesek a bácsfeketehegyi és a szeghegyi szeméttelepeken ipari mennyiségű állati eredetű hulladékot raktak le. Ez illegális és fertőzésveszélyes is.

A kishegyesi önkormányzat az esetről idejekorán értesítette az illetékeseket és nyomatékosan kéri az elkövetők felkutatását, mondta el lapunknak Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Újabb gyalázatos dolog történt Kishegyes községben, ismeretlen tettes(ek) nagy mennyiségű disznócsontot szállítottak ki a bácsfeketehegyi és a szeghegyi szeméttelepekre. Az önkormányzat részéről a kommunális felügyelő jegyzőkönyvet készített erről és feljelentést tettünk a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Ez egy nagyon komoly dolog, mert ez a nagy mennyiségű állati eredetű hulladék egyrészt fertőzés forrása lehet, másrészről a kóbor kutyák széthúzhatják. Azt gondolom, hogy az ott lévő csontmennyiség nem háztartásból vagy kis vágóhídról származik, itt ipari mennyiségről beszélhetünk. Remélem, hogy a rendőrség tenni fogja a dolgát és mielőbb kézre keríti a tetteseket és felelősségre vonja őket – mondta el az alpolgármester, majd kiemelte, hogy az önkormányzatnak nincs bűnüldözési hatásköre, és nem oldhatja meg az ilyen jellegű ügyeket. Erre a rendőrség és az ügyészség hivatott, hangsúlyozta.

A csontok további sorsa kapcsán Mohácsi elmondta: mindent megtesznek, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt. Az illetékes felügyelőségek jóváhagyásával vagy elföldelik az állati eredetű hulladékot és fertőtlenítik a helyszínt, vagy elszállítják, tudtuk meg tőle.

A szeméttelepeken lévő csontokról a községi mezőőrök hétfőn tettek jelentést, tudtuk meg Goran Bulatović községi kommunális felügyelőtől.

– Bácsfeketehegyen két kamionnyi csontot raktak le a szeméttelepen, Szeghegyen pedig egy kamionnyit. Az esetet jelentettem a köztársasági állat-egészségügyi felügyelőnek, de mivel ipari mennyiségű hulladékról van szó, a rendőrséget is értesítettük. A rendőrségnek átadtam az eset jegyzőkönyvét és a csontokról készült fényképet. A polgároktól kaptunk egy rendszámtábla-számot is, ami a lehetséges elkövető teherjárművéé, ezt is továbbítottam a rendőrségnek. Ezzel megtettem mindazt, ami a hatáskörömbe tartozik, a továbbiakban a rendőrségen áll, hogy kézre kerítse az elkövetőt – mondta el a felügyelő, majd hozzáfűzte, hogy az ilyen esetekben az állat-egészségügyi felügyelőség illetékes a bírságok kiszabására.

Bulatović is egyetért azzal a feltételezéssel, hogy ekkora mennyiségű csont csak egy nagyobb vágóhídról származhat. Ilyenek Kishegyes község környékén Topolyán és Verbászon találhatók.