2024. május 2., csütörtök

A PHP-programozás alapjai

Újabb ingyenes magyar nyelvű online kurzus indul

Február elején indult a Námesztovszki Zsolt által vezetett A tudatos és biztonságos internethasználat alapjai elnevezésű online kurzus, melyre száz hallgató jelentkezett, és közülük sokan eredményesen vették az akadályokat és teljesítették az eddigi két hét feladatait.

A csapat most egy újabb kurzust indít A PHP-programozás alapjai címmel szintén a Magyar Tudományos Akadémia kutatási projektumán belül, mely az Informatikai tehetséggondozás a középiskolákban, a Vajdaságban címet viseli. A kurzus online tanári szerepét ezúttal Esztelecki Péter és Kőrösi Gábor töltik be, munkájukat pedig Námesztovszki Zsolt, Vinkó Attila és Kovács Cintia segítik. A kurzus február 28-án kezdődik és március 19-ig tart, jelentkezni az alábbi címen lehet: http://tinyurl.com/q26m96f.

- A kurzusra eddig hetvenen jelentkeztek, köztük több magyarországi hallgatót is köszönthetünk, valamint a tatabányai gimnázium is jelezte, hogy szeretné ajánlani tanulóinak a kurzust. Emellett a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulóinak is ajánlottuk a képzést, mivel egyébként is a fakultatív tananyag része, valamint az informatika szakkörön is szükség van az itt megszerzett tudásra. A kurzuson nem csak diákok vehetnek részt, szívesen látunk minden érdeklődőt. Egy ilyen rövidebb tanfolyamon az alapokat tudjuk megtanítani, mint például változók kezelése, műveletek a változókkal, ciklusok, if feltétel használata, valamint megismerkedünk a különböző függvényekkel, tömbökkel. Mivel a PHP programnyelv sokban hasonlít több programnyelvre is, így az itt megtanultak nagyban segítik azok megtanulását is. Egyébként a PHP nyelvet dinamikus weboldalak készítésénél használják – tudtuk meg a kurzus vezetőitől.

A kurzus körülbelül heti három órát vesz igénybe a résztvevők számára, és a tananyagot főként videóanyagok segítségével tudják megtanulni. Ennél a kurzusnál is különböző fórumok nyújtanak lehetőséget a felmerülő kérdések megválaszolására, valamint különböző ötletek megosztására, és a végén a sikeresen teljesítő tanulók digitális elismervényt kapnak.

Ha igény mutatkozik rá, a kurzust bővítik, mivel a PHP programozási nyelvben még nagyon sok lehetőség van, például űrlapok kezelése, adatok rögzítése adatbázisba, valamint azok kiolvasása és megjelenítése.