2024. május 3., péntek

A harmadik már hagyomány

Szombaton Koncz Gábor budapesti színművész előadásával zárul a háromnapos Winteretno fesztivál

Az idei Winteretno fesztivál csütörtökön kezdődött. A szabadkai Népkör MMK a Mátyás király mesék című gyermekelőadást mutatta be a délelőtti órákban, délután pedig a fesztivál megnyitójára került sor. Az egybegyűlteket a házigazda szerepében Sutus Áron üdvözölte, aki a Magyar Teátrumi Társaság és a Népkör Magyar Művelődési Központ közös, háromnapos rendezvénye kapcsán az együttműködés fontosságát emelte ki. Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára megnyitó beszédében elmondta, hogy három évvel ezelőtt az első Winteretno próbálkozás volt, a második visszatérés, a harmadik pedig már hagyomány, amit remélhetőleg még sok közös rendezvény követ. A fesztivált üdvözölte Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja is, aki kifejtette, hogy a magyar államnak fontos a határon túli művelődési élet fejlesztése, amihez a színjátszás is hozzátartozik.

A megnyitó után a Népkör MMK Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grundja mutatta be a Szentivánéji álom című előadásukat. A csoportvezetők Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba. A színjátszók immár két csoportban működnek és évről évre arra törekszenek, hogy új előadásokat mutassanak be. A diákszínjátszók jelenleg Tasnádi István Titanic vízirevü című darabját készítik, míg a kiscsoport új próbálkozásba kezdett:

– Alkotói projekthez fogtunk, tehát nem megírt darabot veszünk alapul, hanem mi találjuk ki az egészet. Olyan témákat dolgozunk fel, amik foglalkoztatják a gyerekeket: a média negatív hatásai, háború, környezetszennyezés, családon belüli erőszak, kiskorúak bántalmazása stb. Improvizációkon keresztül készítjük a jeleneteket. Nem mindennapi előadásunk nem összefüggő jelenetekből áll majd, hanem életmozaikokból lesz összerakva. Mindez persze koreográfiával, zenével és szöveg nélküli részekkel, videofelvételekkel színesítve. Takarítási akciókat is szervezünk, amiket bemutatunk majd az előadás keretében. A gyerekek élvezik, hogy kibontakoztathatják saját ötleteiket. Áprilisra tervezzük a bemutatót – mondta Greguss Zalán.

A Winteretno keretében pénteken a Ramazuri Bábszínház Lúdas Matyiját láthatta a gyermekközönség, este pedig Szécsi Pál-estre került sor. A fesztivál szombaton zárul, délelőtt 10.30-tól a Ramazuri Bábszínház Ki játszik ilyet? zenés-bábos, interaktív játékával, 19-től pedig a Turay Ida Színház produkciójával, Koncz Gábor előadásával.