2024. május 3., péntek

A Small Steps ipari parkról

A törvények és az előírások betartásával alakult meg és működik a bácsfeketehegyi ipari park – A kishegyesi önkormányzat és a VMSZ kishegyesi községi szervezete közleményben reagált a sajtób

Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-kishegyesi Körzeti Szervezetének elnöke a napokban nyílt levelet intézett a kishegyesi község vezetőihez, mely szerint a képviselő-testület és a községi tanács foglaljon állást a VOICE, a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete mellett működő oknyomozó és elemző központ Kishegyes község több vezetőjét is érintő, korrupciós vádak gyanúját megfogalmazó elemzés kapcsán. Az oknyomozó írás az E 75-ös autópálya és az M 22-es út kereszteződésénél fekvő, magánkézben lévő ipari zónával kapcsolatban súlyos vádakat sorakoztat fel, melyek szerint fennáll a gyanú, hogy az elmúlt években a kérdéses ipari övezet körül több visszaélés történt. A kishegyesi önkormányzatból tegnap érkezett, az ügyre vonatkozó sajtóközleményt teljes egészében közöljük:

A bácsfeketehegyi Small Steps ipari park megalakításának jogi feltételét az autóút területrendezési tervére tett Kishegyes községbeli javaslat elfogadása – valamint a szükséges kormányrendelet biztosította. A kormányrendelet az autóút nyugati oldalán lehetőséget teremtett mintegy tíz kilométer hosszúságban és egy kilométer szélességben különleges építkezési terület kialakítására, összesen kb. ezerhektárnyi területen. A szerbiai hivatalos lapban megjelent dokumentum alapján ezen a területen ipari park, turisztikai létesítmény, logisztikai és kereskedelmi tevékenység építése, valamint más, munkahelyteremtő beruházás megvalósítása vált lehetővé.

Mivel Kishegyes község mindenkori alapvető problémája a munkanélküliség, ezért a fejlesztés első szakaszában az ipari park létrehozása kapott prioritást az autóút, a  nemzetközi út és a bácsfeketehegyi Becsei út által behatárolt terület azon részén, amely az előírások értelmében  alkalmas építkezési területként történő hasznosításra.

2000-től számos hazai és külföldi érdeklődő kereste fel Kishegyes község önkormányzatát. A legkomolyabb ajánlattevő az Alexandar Samonig vezette osztrák befektetői csoport volt, amely az önkormányzattal közösen – melyről megfelelő kkt döntés született – a következőkben állapodott meg:

– az ipari park létrehozásához szükséges földterület felvásárlását a kijelölt területen az osztrák fél saját eszközeiből végzi, annak tulajdonosává válik, működteti, és fedezi az ipari park számára kialakított iroda költségét. A követelményekhez és a lehetőségekhez mérten, szükség esetén, hozzájárul az infrastrukturális fejlesztésekhez, és ennek eredményeként a földterület eladásával, a különböző szolgáltatások nyújtásával a beruházóknak anyagilag érdekelté válik az ipari park.

– Kishegyes község önkormányzata a szükséges logisztikai hátteret biztosítja az osztrák partner számára, mint pl. irodahelyiség az önkormányzat épületében, beruházóbarát szolgálat kiépítése. Az eredményként létrejövő beruházásokban új munkahelyek létesülnek, amely révén emelkedik az önkormányzat bevétele, illetve szükség esetén az önkormányzat infrastrukturális beruházásokat eszközöl az ipari park területén pályázati forrásokból, amelyek az önkormányzat felügyelete alatt maradnak. Az említett alapelvek Kishegyes község képviselő-testületi jóváhagyása  után a helyi Gazdakör bevonásával az osztrák partner pénzéből megkezdődött az eladók számára kedvező áron a park működéséhez szükséges földterület felvásárlása.

A mai napig 3 befektető érkezett az ipari parkba. A már működő Júlia malom, a Renesansa tésztagyár, amely még nem kezdte meg a munkát, és a Ravago Premix, amely az idén kezdi el a telephely kialakítását.

Mivel a felvásárolt földterület meghaladta az eddig beköltözött cégek földterületre való igényét, az osztrák beruházó által saját eszközeiből vásárolt szabad földterületet egyéves szerződések alapján, a piaci körülmények figyelembevételével bérbeadásra kerültek. A bérbeadás a helyi Gazdakör közreműködésével zajlott le, és a földterületek a helyi mezőgazdasági vállalkozókhoz kerültek, akiknek a száma az idők folyamán változott, általában csökkent. A 2015. évben tíz bérlője van a szabad földterületeknek, a bérleti díj katasztrális holdanként 1000 kg búza értékét teszi ki, ami összhangban van a faluban kialakult árenda értékével. Soha senki számára nem volt titok, hogy az ipari parkban magántőkével megvásárolt magántulajdonban levő földterület egyik bérlője, a helyi Gazdakör alapító tagja kezdetektől fogva Pál Károly, (illetve a földműveléssel foglalkozó fia), aki kkt elnöki poszton az ipari park megalakításának egyik kezdeményezője volt. Az sem titok és lekövethető, hogy minden évben törlesztette a leszerződött árenda értékét, amely jelenleg, az ipari parkban található termőföld minőségéhez képest, legmagasabb árendának számít a bácsfeketehegyi kataszteri község területén. A bérbe adott földterületekre nem jár semmilyen állami támogatás.

Mivel a Small Steps ipari park kialakulása során, a lefektetett alapelvek alapján történtek olyan infrastrukturális és egyéb befektetések, amelyek állami pénzekből valósultak meg, fontos leszögezni: a megépített, illetve az építés alatt álló infrastrukturális létesítmények nem kerültek és most sem találhatóak magántulajdonban. Az állami tőkén épített létesítmények, a beruházók számától és gazdasági erejétől függően az önkormányzat bevételét fogják növelni. Az emlegetett 2007-es szerződés, mely a Small Steps és a község között köttetett, az akkori jogviszonyoknak megfelelően szintén azt hivatott szolgálni, hogy a magán- és a közpénzek ne legyenek összemoshatóak. Az elmúlt években, az alapítástól a mai napig, az országban kialakult közismert gazdasági állapotok miatt az osztrák fél által befektetett magántőke, illetve az infrastruktúrába fektetett állami tőke, egymástól tulajdonjogilag külön egységet képez, és eddig profitot nem termelt egyik fél részére sem!

Az infrastruktúra kialakításának egyik alapköve a törvényesség, mely szerint az önkormányzat rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, melyek leellenőrizhetőek a önkormányzati szakszolgálatoknál. Úgy az expropriáció folyamata, mint az adott infrastrukturális egységek kiépítésének jogi folyamata lekövethető és teljesen legális.

2012-ben Kishegyes Község Önkormányzata és a Small Steps Kft. teljes hatósági ellenőrzésen esett át, melynek folyamán egyértelműen igazolást nyert a folyamatok törvényessége. A cikkben említett községi tisztségviselők a törvénnyel összhangban és a kkt határozatai alapján végezték munkájukat.

Ezúton is kérnénk az autonomija.rs működtetőit, hogy a későbbiekben tartózkodjanak a rosszindulatú politikai indíttatásból megírt, hitelromboló cikkektől, mert ezzel súlyosan károsítják Kishegyes község és lakosainak érdekeit!