2024. május 2., csütörtök

Kevesebb bűncselekmény, hatékonyabb rendőrség

Csökkent az illegális bevándorlók száma az elmúlt néhány napban – A kisebbségi rendőröknek is Szerbiát kell szolgálniuk és védeniük

Csökkent a bűncselekmények száma Szabadkán 2014-ben az előző évhez képest, és a rendőrség is hatékonyabban végzi a munkáját, nyilatkozta pénteki szabadkai látogatásán Nebojša Stefanović belügyminiszter. Kiemelte, céljuk az, hogy a települések minden utcájában legyenek rendőrök, s velük személyes kapcsolatban legyenek a polgárok.

– Meg kell erősíteni a bizalmat a rendőrök és Szerbia polgárai között, hiszen nehéz bejelenteni egy bűncselekményt, amennyiben nem bízunk a rendőrökben. Lehet, hogy a polgároknak úgy tűnik, hogy több bűncselekmény történik, csupán azért, mert mindenről értesülnek. Ugyanis amiről mi a minisztériumban tudunk, arról a polgárok is értesülnek két napon belül a médiumokból. Azelőtt sok bűncselekmény tabu volt, például a családon belüli erőszak. Ma már egyre többen vállalják és beszélnek róla. Ma sem történik több bűncselekmény, csak minden nyilvános.

Szeretnénk növelni az alkalmazottak számát, Szabadkán van még tér és hely új rendőrök alkalmazására. Természetesen gondolnunk kell az anyagi lehetőségeinkre, de fejleszteni szeretnénk a határrendőrséget is, az elmúlt időszakban megnőtt illegális bevándorlók számának növekedése miatt is. Hiszem és bízom abban, hogy a 2015-ös év a szabadkaiak számára egy biztonságosabb évet hoz, és több felderített bűncselekményt – mondta a belügyminiszter, majd hozzátette, hogy Borivoj Mucalj szabadkai rendőrfőnök jól és hatékonyan végzi a munkáját, ezért is marad a pozícióján. Abban a pillanatban azonban, amikor valaki eredmények nélkül marad, nem várhatja azt sem, hogy vezetői pozícióban maradjon.

Stefanović arról is szólt, hogy mindenkinek fel kell fognia, semmilyen párttagság, vagy szervezeti tagság sem véd meg senkit, aki törvényszegést, vagy bűncselekményt követ el.

Újságírói kérdésre Stefanović elmondta, hogy az elmúlt két napban nem tartóztattak le határsértőt, illegális bevándorlót a határövezetben, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenség teljesen megszűnt.

– Tény, hogy lényegesen csökkent az illegális határátlépők száma januárhoz képest, és az is tény, hogy elismeréssel nyilatkoztak a hazai rendőrség munkájáról. A magyar kollégákkal már hagyományosnak mondható, jó együttműködésünk van és nekünk az a legfontosabb, hogy egy biztonságos határvonalat tudjunk magukénak, legyen szó Szerbia bármelyik részéről – mondta Stefanović.

A rendőrök alkalmazása és a kisebbségi rendőrök munkába állása kapcsán a belügyminiszter elmondta, Szabadkán 30 kisebbségi rendőrt vettek fel tavaly, de ez egy folyamat, ami állandóan tart, majd hozzátette:

– Azok, akik rendőrnek jelentkeznek, legyenek bármilyen nemzetiségűek, ugyanolyan feltételeknek kell eleget tenniük, mint a többségi nemzet képviselőinek, vagy bárkinek, aki ezzel a munkával szeretne foglalkozni. Pszichikailag és fizikailag tökéletesen megfelelőnek kell lenniük, s azok, akik kisebbségiként Szerbiában rendőrök szeretnének lenni, fontos, hogy az egyenruhát becsülettel viseljék, és hogy Szerbiát és annak polgárait szolgálják és védjék. Amennyiben mindennek eleget tesznek, szívesen látjuk őket a belügyminisztériumban, természetesen anyagi lehetőségeinkkel összhangban – hangsúlyozta Stefanović.

Milica Barašin ügyében még mindig nyomoznak

A belügyminiszter a szabadkai fiatal lány, Milica Barašin ügye kapcsán annyit mondott, a 2010-ben meggyilkolt lány ügyén ugyanolyan intenzíven dolgoznak ma is, mint az eset megtörténtekor. Többet azonban a nyomozás miatt nem árult el. Hozzátette, mindent megtesz majd azért, hogy ez az ügy, ahogyan más súlyos bűncselekmények végére is pont kerüljön az ő mandátuma alatt.