2024. május 5., vasárnap

Tízéves a református óvoda Bácskossuthfalván

Keresztyén értékekre alapozva, a magyar nyelv és kultúra őrzésének közösségépítő szándékával indították el tíz évvel ezelőtt az egyházi játszóházat a bácskossuthfalvi parókia leválasztott gyülekezeti termében. Ma már két helyszínen, a parókián kívül a visszaszármaztatott egykori iskolaépületben is működik egy csoportjuk, és ez az egyetlen református óvoda, mely államilag elismert Szerbiában, támogatást azonban csak az iskolaelőkészítős gyerekek után kapnak, s ez közel sem elegendő a fenntartáshoz. Móricz Árpád református lelkészt a kezdetekről, az elmúlt évtized fontosabb állomásairól és a közelgő jubileumról kérdeztük.

– A példát a pacséri kezdeményezés szolgáltatta, Bácskossutfalváról több család vitte át a gyerekét a pacséri játszóházba. Érzékelhető volt a szülői, közösségi igény, hogy nálunk is megalapítsunk egy hasonló intézményt. 2005. március 1-jén indultunk az első generációval, 19 kisgyermekkel – emlékezett a Napsugár Református Óvoda alapítására Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész, és nem kis büszkeséggel mondta, hogy a tíz év alatt 160 gyermek fordult meg náluk, a maximális létszám 52 gyermek volt, és volt olyan év, amikor a református óvodából 20 gyermek iratkozhatott első osztályba.

Bizonyára nagyon szerény feltételek mellett indult a munka, de azóta sok pozitív változás történt.

– Amikor elindultunk, szinte semmink nem volt, a helyi presbitérium rendelkezésre bocsájtotta a gyülekezeti terem felét, amit függönyökkel választottunk le. Lépésről lépésre adakozásnak köszönhetően javultak a feltételek, mára már mind a két termünk jól felszerelt. A vagyon-visszaszármaztatás során két épületet visszakaptunk, az egyikben az állami óvoda működik, egy szerződést kötöttünk az érintett felekkel, melynek értelmében ott marad az állami óvoda, és az egyik csoportunk odaköltözött.

Az óvoda államilag elismert, ez azonban állami támogatást nem sokat jelent.

– Már két évvel az indulást követően, 2007-ben megkaptuk a tartománytól, hogy mi hivatalos iskolaelőkészítő intézmény, vagyis óvoda vagyunk. Ez gyorsan megtörtént, ami annyit jelent, hogy tőlünk lehet iskolába iratkozni, viszont a szerb állami támogatási rendszerbe nem tudtunk még besorakozni, sem a köztársaságtól, sem a tartománytól, sem a községtől nem kapunk fenntartási költségekre. Abban reménykedünk, hogy ez az ország is az Európai Unió felé sorakozik, ott viszont az egyházi intézmények helyzetét az államnak rendeznie kell.

Miben különbözik ez az óvoda az állami óvodától?

– Kimondottan keresztyén értékrend szerint történik a nevelés és a foglalkozás a gyermekekkel, és a keresztyén értékek mellett a nemzeti értékek is megfelelő hangsúlyt kapnak. Ez az alapvető különbség, a többi pedig azonos, hiszen az óvodánk programjába beépítettünk mindent, amit az állam megkövetel az iskolaelőkészítő csoport felkészítéséhez.

Hogyan tudják biztosítani a folyamatos működést?

– Különböző adományokból tartjuk fenn az óvodánkat, illetve a magyar kormány évek óta biztosítja a fenntartásunkhoz szükséges eszközöket. Kulcsfontosságú volt a számunkra, hogy a 2011-ben Debrecenben megtartott jótékonysági bálon összegyűjtött összeget mi kaptuk. Addig nagyon nehezen tudtuk életben tartani az óvodát, a bál elsődleges segítsége a kétmillió forint, abban az esztendőben létfontosságú volt, de fontos, hogy a református világ figyelmét felhívták az óvodánkra, és ez felbecsülhetetlen értékűvé vált a számunkra, a magyar kormány, és a református testvéreink, Svájctól Ausztráliáig jelentkeztek adományaikkal.

A bizonytalanság ellenére mindig volt óvónő, aki vállalta a gyerekekkel való foglalkozást?

– Igen, ez is fontos kérdés. Amikor megindultunk Csomortán Melinda lelkesedése és tenni vágyása találkozott a lelkipásztor gondolataival, terveivel. És ő hosszú hónapokon át teljesen díjmentesen, önkéntes munkában látta el ezt a szolgálatot, és utána, amikor már nem teljesen ingyenes volt, akkor is sokáig nagyon alacsony tiszteletdíjat tudtunk csupán biztosítani az óvónőknek. Jelen pillanatban négy bejelentett alkalmazottunk van, szerény lehetőségünk az, hogy minimálbért vagy egy kicsit többet tudunk adni.

Hogyan készülnek a március elsejére a Napsugár Református Óvoda születésnapi ünnepségére?

– Pontosan a megalakulás napján szeretnénk a tízéves születésnapot megünnepelni, mégpedig úgy, hogy ünnepi hálaadó istentiszteletet tartunk olyan vendégekkel, akik derekasan kivették részüket abból, hogy ez az óvoda megérhette a tizedik születésnapját. Meghívtuk Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, Debrecenből várunk küldöttséget, nagy örömünkre szolgál, hogy az Tiszántúli Református Egyházkerület új püspöke, dr. Fekete Károly szolgál majd igehirdetéssel. Karcagi, székesfehérvári, szegedi támogatóink, segítőink is itt lesznek és Erdély kapujából, nagyváradréti küldöttség is érkezik. Az ottani református Csillagocska óvodával testvéróvodai kapcsolatokat veszünk majd fel ebből az alkalomból. De várjuk azokat a helyi gyülekezeteket, ahol bármilyen szinten működik református óvoda, játszóház, Hertelendyfalváról a püspök urat, valamint a pacséri, a maradéki, a torontálvásárhelyi óvoda képviselőit.

Móricz Árpád végül azt is elárulta, hogy ebben az évben még egy nagyszabású rendezvény vár rájuk: az a megtiszteltetés érte őket, hogy szeptemberben itt tartják a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek tanévnyitóját, ami azt jelenti, hogy több mint száz tanintézmény képviselői érkeznek a bácskossuthfalvi református templomban sorra kerülő ünnepségre.