2024. május 1., szerda
IMPLOM JÓZSEF HELYESÍRÁSI VERSENY - KÁRPÁT-MEDENCEI DÖNTŐ

Csipak Levente és Katona Edit is Implom-díjas

A díj sorsa mindössze egy pontot múlt

Csipak Levente, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója lett az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének abszolút győztese, akinek a felkészítő tanára, dr. Katona Edit pedagógus is Implom József-díjat vehetett át.
A versenyt a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában rendezték meg. A február 27-i versenyen 102 diáknak tollbamondással és egy feladatlappal kellett megbirkóznia.
Vasárnap a hivatalos eredményhirdetésen prof. dr. Nagy L. János egyetemi tanár, a zsűri elnöke arról beszélt, mennyire szoros volt a versengés a diákok között. A legjobb eredményhez ugyanis olykor több mint 95 százalékos teljesítmény kellett, és az is előfordult, hogy a tollbamondás minősége döntött az azonos pontszámok esetén. A Gyulai Hírlap tudósítása szerint a zsűri elnöke azt is elmondta, hogy a gimnazisták közül 23-an, a szakközépiskolások közül 17-en, a határon túli döntősök közül pedig 13-an értek el legalább 90 százalékot, vagyis a maximum 200 pontból 180, vagy annál több pontot. Prof. dr. Nagy L. János megjegyezte, ezen tehetséges versenyzők és kiváló felkészítő tanárok miatt reménykedhetünk abban, hogy egyszer nagy presztízse lesz a magyar helyesírásnak.

Prof. dr. Nagy L. János hozzáfűzte, mindössze azon múlt a díj sorsa, hogy Csipak Levente 1 ponttal jobb tollbamondást írt, mint a gimnáziumi kategória első helyezettje, Simkó Kinga Mercédesz, egyébként mindketten 193 pontot szereztek.

Csipak Levente a Gyulai Hírlapnak adott nyilatkozatában elmondta, igazán hálás felkészítő tanárának, dr. Katona Editnek, akivel emelt szintű helyesírási órák keretében, minden héten készültek a tudáspróbára.
- A helyesírást nagyon fontosnak tartom. Szerintem sok ember, Magyarországon és a határokon túl is úgy gondolja, hogy a helyesírás egyáltalán nem számít, de ez nem így van. Ez az alapvető műveltség része, szeretem, és érdekesnek tartom. Ezért is fektetek rá nagy hangsúlyt – nyilatkozta Csipak Levente.

A 2015-ös Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének legeredményesebb diákjai:

Gimnázium

Szakközépiskola

Szakiskola

Határon túli

Különdíjak

A legjobb tollbamondást író:

Csikós Marcell – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Székesfehérvár), Felkészítő tanár: dr. Árgyelán Dánielné

Monti Elvira – Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium (Vác), Felkészítő tanár: dr. Behányi Rita és Jakus László

Csipak Levente – Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Zenta), Felkészítő tanár: dr. Katona Edit

A legjobb feladatlap:

Simkó Kinga Mercédesz – Herman Ottó Gimnázium (Miskolc), Felkészítő tanár: Orliczki Ágnes

Implom József-díjat vehetett át:

Csipak Levente, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója Zentáról, valamint felkészítő tanára dr. Katona Edit