2024. május 3., péntek

Videó felvétel került elő a Nyemcov elleni merényletről

Megkezdődött a meggyilkolt politikusra emlékezők gyászmenete Moszkvában

A Tavasz névre keresztelt ellenzéki tüntetésnek az ottani idő szerint szombat hajnalban meggyilkolt politikus, Borisz Nyemcov volt a főszervezője, halálával a felvonulás az ő emléke előtt tiszteleg.

A szervezők nagyjából ötvenezer embert vártak az eseményre. A tüntetők a Bolsoj Zamoszkvoreckij hídhoz vonultak, arra a helyre, ahol Nyemcovot lelőtték. Több százan helyeztek el ott virágot.

A résztvevők számáról megoszlanak az információk, egyes értesülések szerint pár ezren, a rendőrség szerint 17 ezren vonulnak az utcákon. A tömeg a leírások szerint több száz méter hosszú.

Borisz Nyemcovot, Putyin egyik legnagyobb kritikusát szombat éjjel lőtték le Moszkva belvárosában, a Kreml közvetlen közelében. Putyin elnök szerint provokatív bérgyilkosság történt, a rendőrség szerint egy érkező járműből tüzelt a merénylő, de ezt a ma nyilvánosságra került biztonsági kamerás felvételek cáfolják. Nyemcov az ukrán származású barátnőjével sétált, a nőt ugyan a történtek után kihallgatták a rendőrök, de vasárnap már nem találták.

Ugyanakor egy felvétel került elő a gyilkosságról – írja a vg.hu orosz forrásokra hivatkozva. Az orosz TWR kereskedelmi televíziós csatorna által publikált felvételen homályosan és távolról bár, de látszik a merénylet, melyben agyonlőtték a legfontosabb orosz ellenzéki politikust (a felvételen bekarikázzák a szereplőket)

Ez a felvétel azért is fontos, mert cáfolja a rendőrség eddigi feltételezését, miszerint autóból nyitottak tüzet a politikusra: az világosan látszik, hogy a merénylő lesben állt, és utána farolt le mellette egy autó, amibe bepattant, és elmenekült.

Közben Hennagyij Breszkalenko, Ukrajna moszkvai konzulja bejelentette, hogy képtelenek felvenni a kapcsolatot Anna Durickajával, Nyemcov 23 éves ukrán állampolgárságú barátnőjével. Egy ukrán kormánypárti képviselő pedig bejelentette, Durickaja rokonai azt állították neki, hogy a lányt egy lakásban tartják fogva ismeretlenek. Az orosz hatóságok egyelőre nem reagáltak a háborús ellenfél felől érkező - épp ezért egyelőre fenntartásokkal kezelhető - hírekre.