2024. május 5., vasárnap
HORGOS

Közmunkaprogram idén is

Pósa Károly és Kolompár Gusztáv elégedettek a közmunkával

Pósa Károly és Kolompár Gusztáv elégedettek a közmunkával

Horgoson 2013 augusztusa óta működik a közmunkaprogram, melynek keretében szociálisan nehéz helyzetben élők és elítéltek munkálkodnak a falu karbantartásán.

Jelenleg hat személy van, aki így tölti le büntetését, annak a szerződésnek köszönhetően, amelyet a helyi közösség kötött az Igazságügyi Minisztériummal. Az elítéltek többsége lopás miatt van itt. Akik egyszerű, alkalmi kereseti lehetőséget látnak a közmunkában, azok pedig a magyarkanizsai Szociális Központban jelentkezhetnek évente maximum négy alkalommal. A helyi közösség adatai szerint 2013-ban 61 személy igényelte ezt a segélyt, 2014-ben pedig 83-an. Az idén eddig mindössze öt személy jelentkezett a munkára. Pósa Károly és Kolompár Gusztáv a Művelődési Ház előtti parkot takarítják, néhány hete kezdték meg az idei munkálatokat.

Volt egy kis téli szünet, de most ismét akad tennivaló. Leveleket gereblyézünk, fákat ültetünk, rendbe tesszük a vizesárkokat. A parkban lévő rózsabokrokat is én metszettem meg legutóbb, ebben van gyakorlatom, mert otthon nekem is vannak rózsáim, még könyvet is vettem hozzá – meséli Pósa Károly, aki hasznos tanácsokkal is ellát arról, hogy hogyan érdemes bánni a virágokkal. A férfi elmondása szerint évekkel ezelőtt költözött Magyarkanizsáról Horgosra, de munkalehetőség nem kínálkozott.

Szakmámat tekintve kereskedő vagyok, éveken át dolgoztam, később üzletvezetőként is, de miután lehúzták a rolót, hiába próbálkoztam. Több helyen láttam kiírva, hogy dolgozókat keresnek, a fő kifogás mindig a korom volt. A tapasztalatom az árupakolástól kezdve a könyvelésen át a vásárlókkal való kommunikációig már nem érdekelte. A húszéves tapasztalatlan, s a női kereskedők részesülnek előnyben manapság.

A közmunkáról jó véleménye van, ahogyan a társának, Kolompár Gusztávnak is, szerinte ez így sokkal jobb megoldás, hogy nem zárják be őket.

Az elítélteket el kell tartania az államnak, így viszont legalább a szabadban vagyunk, és ledolgozzuk, amit kell – mondja Gusztáv, aki összesen 230 órát kapott, aminek a nagy részét már ledolgozta.