2024. május 5., vasárnap

Joca Amsterdam ártatlan a Pukanić-ügyben

A Fellebbviteli Bíróság felmentette Sreten Jocićot a horvát újságírók ellen elkövetett merénylettel kapcsolatos vádak alól – A bűnöző most milliós kártérítést követelhet az államtól

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság felmentette Sreten Jocićot, a közvélemény előtt ismertebb nevén Joca Amsterdamot azon vádak alól, melyek Ivo Pukanić horvát újságíró meggyilkolásának megszervezésével terhelték. Joca Amsterdamnak most jogában áll kártérítést követelnie az államtól, hiszen három évet és nyolc hónapot töltött el – a bírósági ítélet szerint indokolatlanul – őrizetben. Tavaly áprilisban a belgrádi Különleges Bíróság is azt állapította meg, hogy Jocićot nem terheli felelősség Ivo Pukanić horvát újságírónak és munkatársának, Niko Franjićnak a meggyilkolásáért, illetve a merénylet megszervezéséért 2008 októberében. A bíróság ekkor negyven év börtönbüntetést szabott ki Željko Milovanović, a merénylet végrehajtója számára, s ezt a büntetést most megerősítette a Fellebbviteli Bíróság is. Segítőtársát, Milenko Kuzmanovićot öt év szabadságvesztésre ítélték tavaly, büntetését most felfüggesztették és az ügyet újratárgyalás céljából visszaadták a Különleges Bíróságnak.

Pukanić és Franjić 2008. október 23-án veszítették életüket, amikor egy távirányítással működő robbanószerkezetet aktiváltak Pukanić gépkocsijánál. A korábbi nyomozás eredményei szerint Milovanović helyezte el a robbanószert, Kuzmanović pedig a szökéshez szükséges útlevelek előteremtésével foglalkozott. A Különleges Bíróság a többéves eljárást követően tavaly megállapította azt is, hogy valójában Slobodan Đurović, Jocić komája beszélte meg egy ismeretlen személlyel, hogy másfél millió euróért likvidálják Pukanićot. Horvátországban Đurovićot az említettek miatt 22 éves börtönbüntetéssel sújtotta az illetékes bíróság. Milovanovićot is elítélték már Zágrábban, ott is negyven évet kapott. Robert és Luka Matanićot, Amir Mafalanit és Bojan Gudurićot is bűnösnek találták Horvátországban, a bűnbanda számára kirótt büntetés összesen 150 évet tesz ki, melyet a fellebbezéseket követően is csak két évvel csökkentették időközben.

A Pukanić és Franjić ellen elkövetett merénylet oka az volt, hogy a két újságíró Horvátországban és Szerbiában számos információt közölt a két állam területén tevékenykedő bűnbandákról. Pukanić számos írást közölt a balkáni cigarettacsempészésről, melynek fő szervezőiként Stanko Subotićot és Milo Đukanovićot jelölte meg. A zágrábi bíróság megállapította, hogy haszonszerzési okból történt meg a gyilkosság, melyért másfél millió eurót kaptak a szervezők.

PERELHET ÉS NYERHET

A legújabb ítélet indoklásában a Fellebbviteli Bíróság helyt adott a Különleges Bíróság korábbi észrevételeinek arra vonatkozólag, hogy az ügyész az eljárás során nem mutatott fel világos, egyértelmű bizonyítékokat egy bűnbanda megszervezéséről, mellyel Jocićot vádolták. Mirjana Piljić, a bíróság sajtófelelőse megerősítette a horvát Hina hírügynökségnek: az eljárás során nem találtak elég meggyőző bizonyítékot arról, hogy Jocić egy bűnszervezetet hozott volna létre, melyhez csatlakozott volna Željko Milovanović, Milenko Kuzmanović, Robert és Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić és Slobodan Đurović, ahogyan az a vádiratban szerepelt.

Mindennek ellenére a börtönt Jocić nem hagyhatja el, hiszen egy másik gyilkossági ügy miatt tölti 15 éves szabadságvesztését. Goran Marjanovićot, a belgrádi alvilág egyik kiemelkedő tagját ölte meg.

A jogerős felmentő ítélet megszületését követően Jocić beperelheti az államot, amiért indokolatlanul helyezte őt őrizetbe. Igaz, hogy a vádlottnak egyébként is a börtönben kellett volna tartózkodnia, de a büntető törvénykönyv előírása szerint az őrizetben eltöltött időt nem lehet beszámítani a börtönbüntetés letöltésének idejébe, vagyis Jocić közel négy éven át tartó őrizetbe vétele nem képezheti a 15 éves szabadságvesztés részét. A büntető törvénykönyvnek olyan kitétele sincs, amelyik lehetővé tenné az indokolatlanul őrizetben töltött évek levonását. Amennyiben a bíróság nem hoz egy a börtönbüntetés csökkentésére vonatkozó döntést, félő, hogy az államnak több millió dináros kártérítést kell majd Jocić számára kifizetnie.

HOLLANDIÁTÓL POŽAREVACIG

A bűnözőt 2009. április 28-án tartóztatták le és 2012. december 28-áig tartották őrizetben. Ekkor a belgrádi körzeti börtönből Požarevacra szállították, hogy folytassa a 15 éves börtönbüntetés letöltését. Jocićot 2006-ban adta ki Szerbiának Hollandia a gyilkossági vádak miatt. Akkor két hónapot töltött előzetesben, melyet követően 300 ezer euró óvadék fejében szabadlábra helyezték, s a bírósági tárgyalás folyamatában ezt követően szabadlábon védekezett.

Az állam 2013 novemberében általános amnesztiában részesítette a börtönbüntetésüket töltő személyeket, ennek következtében Jocić büntetését is csökkentették a kiszabott idő negyedével, gyakorlatilag tehát valamivel több, mint 11 évet kell a gyilkosság miatt a fegyházban eltöltenie.