2024. május 4., szombat

Stratégiánk az unió, barátunk Oroszország

Ivica Dačić Szerbia külpolitikai beállítottságáról nyilatkozott az újságíróknak

Szerbia nem ül egyszerre két széken az Oroszországgal és az Európai Unióval kialakított jó kapcsolatok miatt – értékelte tegnapi nyilatkozatában Ivica Dačić külügyminiszter. 

Szerinte hazánknak olyan állásfoglalása van ebben a kérdésben, melyet mindenki tiszteletben tart. Mint mondta, nem lát jobb lehetőséget a külpolitika folytatásában a jelenlegi módszernél, melynek alapja az objektív, őszinte és tisztességes hozzáállás.

– Mindenki tisztában van azzal, hogy Oroszországra baráti államként tekintünk, s nem fogjuk támogatni azt, ha valaki szankciók bevezetésével hozakodik elő. Ugyanakkor Oroszország is tisztában van azzal, hogy hazánk az Európai Unió felé igyekszik. Ukrajna kapcsán is ismeretesek az elveink, melyekhez az EBESZ elnöklő államaként tartanunk kell magunkat – fogalmazott sajtótájékoztatóján a külügyminiszter.

Várakozásának adott hangot, hogy március végéig befejeződik a csatlakozási tárgyalások minden fejezetének szerbiai átvilágítása, és ezután megszülethet az egész folyamatról szóló jelentés és a tárgyalások megnyitásáról szóló uniós döntés is. Az uniós közeledést a miniszter az ország stratégiai céljának nevezte.