2024. május 4., szombat

Kaszparov szerint szertefoszlott a békés politikai átmenet reménye

Borisz Nyemcov egykori orosz miniszterelnök-helyettes meggyilkolásával szertefoszlott minden remény Oroszországban egy békés politikai átmenetre - jelentette ki Garri Kaszparov orosz ellenzéki személyiség, volt sakkvilágbajnok.

Az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Kaszparov vasárnap adott interjút a Reuters brit hírügynökségnek, meglehetősen borúlátó képet festve az orosz ellenzék jövőjéről.- Borisz, amint látjuk, hiábavalóan reménykedett abban, hogy lehetséges békés átmenet egy normális, civilizált, demokratikus kormányzás felé - mondta Kaszparov, aki úgy jellemezte Nyemcovot, mint az erőszakmentes politikai fellépés egyik fő szószólóját Oroszországban.

- Jelenleg nem látok rá esélyt, hogy elmozduljunk Vlagyimir Putyin (orosz elnök) brutális diktatúrája felől valami felé, ami akár csak annyira mérsékelt lenne, mint a tíz évvel ezelőtti helyzet volt - közölte az 51 éves ellenzéki, hozzátéve, hogy szerinte a jövőben akár erőszakos tömegfelkelésre is számítani lehet Oroszországban.

A Vlagyimir Putyin heves bírálójának számító Borisz Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. Az 55 éves politikus egy ukrán nővel sétált, a Kreml lábánál kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor egy ismeretlen támadó hét-kilenc lövéssel megölte őt.

Kaszparov szerint a gyilkossággal meglehetősen egyértelmű üzenetet küldtek a Putyin-ellenes aktivistáknak. - Nem fogjuk arra vesztegetni az időt, hogy bíróság elé állítsunk, azt a látszatot keltve, mintha tisztelnénk a jogállamiságot. Egyszerűen kiiktatunk - fogalmazott az ellenzéki vezető.