2024. május 2., csütörtök

Brutális állatkínzás

Az elmúlt napokban egy, a legnépszerűbb közösségi oldalon közzétett brutális állatkínzásra utaló fényképek borzolták fel a kedélyeket nemcsak Zentán, hanem Magyarországon és Szerbiában is.

Az óriási vihart kavart, Nagykikinda területén készült fotókat egy kiránduló család tagja készítette, majd a zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete tette közzé, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a házikedvencekkel szembeni erőszakos cselekedetek ellen tett erőfeszítések fontosságára. A lajkások a fához kötött, meggyötört, halálra éheztetett kutyát ábrázoló fotók láttán kapcsolatba léptek a fénykép készítőjével, aki elvezette őket az addigra már bomló, vagy pedig más állatok által kikezdett tetemhez, amely még mindig abban a pózban volt, mint amikor rátaláltak. Az állatvédők csalódottan állapították meg, hogy a kutyát nem chipezték, így semmiféle nyom nem utalt a tulajdonosára – ecsetelte a történteket Lengyel Zsófia, a Lajka aktivistája, s hozzáfűzte, hogy állatkínzás bűntettével feljelentést tettek ismeretlen elkövető ellen. A zentai rendőrség dolgozói teljes mértékben segítőkészek voltak – mesélte az aktivista, s hozzáfűzte, hogy azonnal jegyzőkönyvet vettek fel, s az esetet továbbították a Nagykikindai Rendőrhivatalnak. Zsófia elmondta azt is, hogy függetlenül attól, hogy a bűncselekmény elkövetőjének kilétét homály fedi, a rendőrségen azzal biztatták az állatvédőket, hogy ne legyenek ennyire pesszimisták, mivel ritka fajkutyáról van szó, lehetséges, hogy az elkövető nyomára jutnak.

– Nagyon szeretnénk, ha kézre kerülne az elkövető – jegyezte meg az állatvédő, s hozzáfűzte azt is, hogy nem szabad elmenni az ilyen esetek mellett, mert sajnos nagyon sok, talán nem ennyire súlyos, de ehhez hasonló esettel találkoztak már a tevékenységük során. A polgároknak is bűncselekménynek kell tekinteniük az ilyen gonosztetteket, s nem szabad szemet hunyniuk felettük.

Hazánkban egyébként hasonló esetek kapcsán születtek már elmarasztoló ítéletek. A gond viszont az, hogy ezeket nagyon nehéz bizonyítani.

A szemtanúknak az ügy mellé kell állniuk, s nem szabad elfordítaniuk a fejüket, ha tőszomszédságukban vagy az utcán ilyet látnak. Az a probléma merül fel az ilyen esetek során, hogy mindazok, akik az állatkínzást normális dolognak tartják, vagy elkövetnek ilyen tetteket, mindezt az embertársaik ellen is nagyon könnyen elkövethetik – ecsetelte Zsófia, s megjegyezte azt is, hogy tudományosan is bizonyított, hogy az állatokkal szadista módon bánó gyermekek felnőttkorukban akár emberekkel szemben is hasonló, de sokkal súlyosabb kimenetelű bűncselekményeket követhetnek el.

A zentai állatvédők egyébként a civil szervezetek számára kiírt idei, önkormányzati pályázaton is egy olyan, egész éves információs kampány projektumtervét adták át, amelynek megvalósítása során, egyrészt az ügy apropóján is, a hagyományos témáik mellett (chipezés, ivartalanítás stb.) külön gondot fordítanak arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a probléma súlyosságára. A szervezet illetékesei azt ígérik, hogy az eljárás további folyamatáról tájékoztatni fogják a nyílvánosságot.