2024. május 1., szerda

Fűben, fában orvosság

Az oromhegyesi Faluházban 27. alkalommal megrendezett Gazdag Ág hagyományápoló vetélkedőn őseink gyógyászatát elevenítették fel a résztvevők

A szombaton késő estébe nyúló megmérettetésen a völgyesiek kúrája bizonyult a legjobbnak, így az idén ők vihették haza a rendezvény fődíját. A rendezvényen részt vett csapatokat és a közönséget elsőként Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár köszöntötte, majd Koncz Lázár, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, a Gazdag Ág házigazdája. Koncz úr beszédében kiemelte, hogy az emberiség életében, nem is olyan régen, volt egy időszak, amikor az ember teljes mértékben elfordult a természettől. Ennek az eredménye viszont fájdalmas, a tanulópénz összege pedig nagyon magas lett.

A természet nem győzhető le, a környezetünket viszont visszafordíthatatlanul tönkretettük. Szerencsére Természet anyánk újra és újra megbocsát, és mindenre felkínálja a megoldást, a gyógyírt a bajainkra, s nem utolsósorban tökéletes összhangot biztosít. Mindezt viszont észre kell vennünk és el kell fogadnunk. Őseink tudták ezt, nekünk azonban újra kell tanulnunk. Az idei megméretettésen részt vett tíz csapat képviselőinek a Faluház előcsarnokában megrendezett kiállítás keretében az őseink által használt gyógyfüvek, gyógyfőzetek, és természetesen a betegek kúrálására használt, olykor muzeális értékeket képviselő eszközök mellett a korhű tisztálkodási szereket, tárgyakat is be kellett mutatniuk. Némelyik csapat a kellékeken kívül az egykori falusi emberek és az őket kúráló javasasszonyok emlékét és gyógyászati módszereiket is felidézte. Az oromhegyesiek kiállítóhelyén Tóth Katalin elmesélte, hogy Petrik Piroska néni minden évben csalánban való mezítlábon járással kúrálta a fájós lábát, s végül elmúltak a fájásai. Egy fájó lába miatt ágybanfekvő asszonyról pedig már az orvosok is lemondtak, de miután csalánteában mosogatta a lábát, azt mesélik, hogy manapság kerékpárt is hajt – mesélte nevetve Kati néni. A nagyon kedves idős asszony elmesélte azt is, hogy őseink kártyázás, illetve az ezt kisérő dohányzás közben a füst semlegesítésére a petróleumlámpa cilinderére krumplihéjat tettek, és ez kitisztította a szoba levegőjét. Hasznos ismeretekre tehettünk szert a rendezvény vetélkedő részében is. Itt derült ki például, hogy az általunk szinte kizárólag ételként, illetve nassiként fogyasztott burgonya leve kiváló vízhajtó és daganatgátló hatású, de kitűnő gyógyír a krónikus savtúltengésre, gyomorfekélyre és gyomorfájásra, enellett számos más betegség kikúrálására is felhasználható. A beszámolók mellett természetesen nem maradt el a témához kapcsolódó népdalok előadása és a jobbnál jobb mulatságos színpadi jelenetek bemutatása sem. A csapatok tudásukkal és produkcióikkal az idén is igencsak megnehezítették a Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, Szerda András népzenész és Harák Kornél biológus felállású zsűri munkáját.