2024. április 28., vasárnap

Csökkent a munkanélküliek száma Spanyolországban

Csökkent a munkanélküliek száma februárban Spanyolországban, de számuk, 4 millió 512 ezer, így is magas maradt a foglalkoztatottság szempontjából hagyományosan rossz hónapnak tekintett január után - közölte a munkaügyi minisztérium kedden.

Február végén a munkanélküliek száma 13 538-val volt alacsonyabb az egy hónappal korábbihoz képest, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 300 333-mal voltak kevesebben. Éves szinten 1999 óta nem volt példa ilyen jelentős csökkenésre.

A munkaügyi minisztérium nem közöl munkanélküliségi rátát. A spanyol statisztikai hivatal, amely az aktív munkakeresőket tartja számon, a tavalyi év végén 23,7 százalékos munkanélküliségi rátát adott meg, ami 5,46 millió munkanélkülit jelent.

Spanyolországban öt év gazdasági visszaesés vagy stagnálás után tavaly először növekedett a gazdaság, éves szinten 1,4 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék. Ez a szint azonban nem elégséges ahhoz, hogy rendeződjön a foglalkoztatottság problémája. Az euróövezetben Spanyolország a sereghajtók közé tartozik, csak Görögországban rosszabbak a foglalkoztatottsági mutatók.