2024. május 7., kedd
VÉLEMÉNY

Kecskére káposztát

Sportlétesítmények, például csarnokok építésekor az egyik legfontosabb tényező, hogy mennyibe kerül az üzemeltetése és karbantartása. Szerbiában, különösen ezekben a szűkös időkben, kétszer is meg kell gondolni az ilyen befektetést, hisz a sportesemények és a népiesműdal-hangversenyek, esetleg a csarnok keretében nyitott kocsmák és kávézók jelenthetik a bevételt, mert a helyi önkormányzatok rendszerint csak ígérni tudnak, fizetni viszont leginkább nem.

Kraljevón épült egy 3000 néző befogadására alkalmas sportcsarnok, egyik első rendezvénye eddig a Szerbia–Horvátország Davis-kupa-mérkőzés lesz a hétvégén. Feltehető, hogy a város kiadta a csarnokot a teniszszövetségnek, amely általában e meccsek szervezője. Mivel a szövetségnek nincs kellő apparátusa, a szervezést továbbadta a Nyugat-szerbiai Teniszszövetségnek, amely a város és a szponzorok segítségével el is végezte a munkát. Hogy, hogy nem, a belépőjegyek forgalmazása is a regionális szövetség kezébe került, amely februárban jelezte, hogy naponta 1500 jegyet bocsátanak áruba, a többi pedig, mint ilyenkor lenni szokott, részben a vendégcsapatot, részben a sajtót – a tribün egy részének lefoglalása révén –, részben a díszvendégeket, részben pedig a védnököket illeti.

S mint ahogyan elképzelhető is volt, a jegyek – mivel nagyszerű kereseti lehetőség is a ravasz egyéneknek – egyik napról a másikra eltűntek, mint a káposzta, amelyet kecskére bíznak. Alig 107 csomagot kaptak a jegypénztárak, a többinek egyelőre ismeretlen a gazdája. Vagyis, azok a kraljevóiak és más városok lakóinak többsége, akik teniszkedvelő szurkolóként óhajtottak jelen lenni a meccsen, hoppon maradtak. Lehet, hogy az egész titok marad, ha nem értesül róla a hétvégi meccs főszereplője, Novak Đoković. Ki is jelentette, hogy biztosan valamilyen törvényszegés történt, hogy a jegyek és az ellenértékük valahova elfolyt, amiért valakiknek felelni kell.

Valószínűleg Đoković miatt a bűnüldöző szervek azonnal reagáltak, folynak a kihallgatások, a belügyminiszter pedig megígérte, hogy a közvélemény rövid időn belül teljes tájékoztatást kap.

Felmerül a kérdés, hogy a múltban hányszor történt hasonló eset, amikor Szerbia valamelyik városa „jelentős sportesemény példás vendéglátója” volt, amikor azonban senki befolyásos nem élt a gyanúval.

Kraljevón valakik ma nagyon nem kedvelik Đokovićot, hisz szép összegtől fosztja meg őket, és legszívesebben ugyanúgy sértegetnék, mint a Partizan szurkolói a vasárnap esti belgrádi kosárlabdameccsen. A teniszező pedig alighanem úgy látja, földijeitől újabb csattanós pofont kapott.