2024. május 8., szerda

Megkezdődött a csontelszállítás

Ismeretlen elkövetők hosszabb ideje hordták az állati eredetű hulladékot a bácsfeketehegyi és a szeghegyi szeméttelepekre – A kishegyesi önkormányzat jóvoltából megkezdődött a csontok elszál
(Fotó: Lakatos János)

(Fotó: Lakatos János)

A múlt héten óriási mennyiségű állati eredetű csontot fedeztek fel a mezőőrök a bácsfeketehegyi és a szeghegyi szeméttelepeken. Bácsfeketehegyen 8-10 teherautó rakománnyi kupac számlálható meg, Szeghegyen pedig 2-3. Disznó- és marhacsontokról van szó, amelyek illegális lerakása vélhetőleg több mint egy hónapja folyik. Miután a mezőőrök felfedezték a dolgot, a kishegyesi önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, és jelentette az esetet a köztársasági állat-egészségügyi felügyelőnek, valamint megtette a szükséges lépéseket a csontok elszállításához. A  sürgős intézkedést az is indokolttá tette, hogy a csontok könnyen fertőzés forrásává válhatnak.

A megoldás nem váratott magára sokat, tegnap délelőtt megérkezett a zombori dögfeldolgozó kamionja a bácsfeketehegyi szeméttelepre, és megkezdődött a csontok elszállítása. Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere a helyszínen arról számolt be a médiáénak, hogy a csontok elszállítását az önkormányzat finanszírozza.

– Kishegyes község önkormányzata minden követ megmozgatott, hogy megoldódjon ez az áldatlan állapot. Ennek köszönhetően a mai napon megérkezett a kamion a zombori dögfeldolgozóból, és el fogja szállítani a csontokat. A kishegyesi önkormányzat ezt a saját költségén vállalta, és a szükséges technikai feltételeket is biztosítja. A továbbiakban fertőtleníteni fogjuk a környéket, mivel Kishegyes község polgárainak a biztonsága a legfontosabb a számunkra. Amikor észleltük ezt a problémát, jegyzőkönyvet készítettünk, és átadtuk az állat-egészségügyi felügyelőnek, valamint a rendőrségnek. Most rajtuk áll, hogy megoldják ezt az ügyet, ezért ez úton is szeretném felszólítani őket, hogy találják meg az elkövető(ke)t, és róják ki rájuk a törvény által megszabott büntetést. Nem tartom elfogadhatónak, hogy egyesek bármit szabadon megtehessenek – mondta az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy őszintén reméli, hogy ilyen eset többé nem fordulhat elő.